Догодина ще затворят последните домове за деца, каза министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова.

"Имаме заложен ресурс в Плана за възстановяване, за да започнем закриването на домовете за възрастни хора и замяната им с хуманна грижа в общността. Както и, ако се налага, да има малка, много уютна сграда, в която обучени хора да помагат на възрастните, които имат нужда", обясни още социалният министър.

Става дума за 82 дома за стари хора, където има 4200 души, както и за 71 дома за пълнолетни с увреждания, където живеят близо 4000. От началото на годината има 9 закрити дома, обясни министърът.

Пенсии и минимална заплата - какво предстои от 1 юли

Според Шалапатова пострадалите от наводненията могат да получат еднократна помощ, която възлиза до 1512 лв. Заявленията за няколко дни се обработват от служителите, обясни социалният министър. Другата подкрепа е топъл обяд, до края на тази седмица очаквам заявления от общините за финансиране. Готови сме да подадем ръка и със закупуването на електроуреди, имаме готови 800 хил. лв., каза още Шалапатова пред bTV.

"Умрелите" Буданов и Залужни се появиха и дори записаха видео СНИМКИ

 Моят приоритет е подпомагането с емоционална подкрепа и психическа помощ, това е останало назад в България, каза министърът. "Много е важно пострадалите, които са сами и нямат близки, да получат социална помощ", заяви тя.

Според нея приоритет на управлението ще е качеството на живот на всеки човек. Тя разказа, че акад. Николай Денков я е поканил лично да стане министър. По думите й няма да позволи да бъде дискредитирана относно фалшива новина за джендър идеологията.

Тя коментира също, че пенсиите се увеличават с 12% от юли.

МВР разкри нови подробности за убийството в Болярци