Йоана Вълканова е само на 13 години, но вече успя да спечели 100-километровата велообиколка на Витоша.

Момичето участва в състезанието с дамите, но пребори по-големите си конкурентки без затруднение и е наричана Детето чудо на българското колоездене.

 Преди да завоюва победата Йоана изкарала безсънна нощ, тъй като е трябвало да пътува до София от родния Разлог.

„Трябваше да ставаме много рано, в 02:00 часа през нощта. И трябваше да закусваме в 03:00. Това беше много трудно”, разказва Йоана Вълканова.

Липсата на сън обаче не пречупила устрема на Йоана. Тя застанала срещу 100 съпернички, а след старта, започнали 100 километра изтощаваща битка за всеки метър, преди малкото момиче да постигне голямата победа. 

„Първо трябва да се тръгне много бавно, за да запазя сили за финала. Накрая е най-трудното. Беше много кално и беше по-трудно от миналата година, много се радвам, че победих, и също се радвам, че се случи без наранявания и тежки падания. Имаше на места асфалт, но повече беше черен път и черни пътеки. Калта не позволяваше на колелото да се контролира и падах на спусканията”, разказва Йоана Вълканова.

По време на състезанието Йоана показала несломим характер и воля, въпреки че на моменти ниските температури и неспирният дъжд застрашили  сериозно нейното здраве. 

„Да, имаше места, където беше много студено, и почти получих хипотермия. Много ни валеше и тялото измръзва. Баща ми ми помогна, той караше с мен през цялото време и ми даде да си обличам дрехи”, разказва Йоанна.

В крайна сметка тя печели победата по категоричен начин.

„Втората завърши на 28 минути, а третата на 29. Аз ги побеждавам и на другите състезания, и не ми беше толкова трудно”, доволно е момичето.

С велосипед Йоана е от 8-годишна, пише Нова ТВ. Тогава баща й я пуска на едно състезание, на което Йоана губи маршрута и се отклонява с 8 километра, но въпреки това финишира първа.

Следващата седмица в Италия започва Европейско първенство по колоездене за юноши и девойки. Там Йоана е амбицирана да запише високо класиране и да се настани за постоянно в европейския колоездачен елит.