Нови ограничителни ковид мерки се въвеждат от 4 февруари на територията на област Кърджали, заради повишената заболеваемост - над 500 на 100 000 души на 14-дневна база. Това каза за БТА главният секретар на Регионалната здравна инспекция в Кърджали Петя Папазова. 

Тя обясни, че заболеваемостта е близо 550 на 100 000, което за регион 4, в който е област Кърджали, означава преминаване в етап 3.

Новото в одобрените от държавния главен инспектор мерки, е преустановяване на детските и женските консултации, забрана за свижданията в болниците. До 50 процента капацитет се ограничават всички масови мероприятия - музикални фестивали, събори, игрални зали, казина, заведения за хранене и развлечения, при запазване на изискването за зелен сертификат. На 50 процента капацитет се ограничават също групови посещения в центрове, школи, обекти за танцово и музикално изкуство, присъствени групови занимания на възрастни, езикови центрове, каза Петя Папазова.
Тя обясни, че след междусрочната ваканция учениците от 1-ви до 4-ти клас, както и тези от 7-ми, 10-ти и 12-ти, ще учат присъствено. Обучението на останалите ще се извършва от разстояние, в електронна среда.