Мащабен проект за зелена София стартира от днес. Зеленият ринг ще бъде с дължина 3.1 км и площ от 60 декара. Каква е идеята?

В него да се движат изцяло немоторни превозни средства и всички квартали, през които преминава, да имат връзка с градските паркове.

Трасето ще започва от гара "Пионер" в Борисовата градина и ще свърже столичните квартали "Изгрев" и "Слатина".

Зеленият ринг беше обявен от Столичната община като най-ключовият обект за развитието на града през следващите години.

Предвижда се изграждането на линеен парк с велоалея, която ще минава по старите железопътни трасета, обясни Йорданка Фандъкова, цитирана от БГНЕС.

Днес тя, транспортният министър Росен Желязков и главният архитект на Столичната община арх. Здравко Здравков представиха трасето на велосипедна алея от ВТУ "Тодор Каблешков" до гара "Пионер".

Проектът ще се реализира поетапно като първият участък ще започва от гарата и ще минава през ул. "Самоков", ул. "Тинтява", зад зала Арена Армеец, естакадата на "Шипченски проход" до ВТУ "Тодор Каблешков" в район "Слатина", обясниха от общината.

Зеленият ринг ще се простира на територия от 60 декара. 60% от тях ще бъде изцяло озеленена. Останалата ще се състои от велоалеи.

От градската управа на столицата посочиха, че по този начин ще се развие една изцяло нова концепция за градска мобилност и значително ще подобри качеството на въздуха.

Планът обаче все още се изгражда и предстои да бъде представен за обществено обсъждане.