Здравословното състояние на възрастна жена от Сливен рязко се е влошило. Близките ѝ разказват, че веднага се обадили на Спешна помощ. Жената имала високо кръвно и стягане в сърдечната област. Линейката пристигнала бързо.

Внучката на пострадалата споделя през какво са минали в този напрегнат за тях ден. И не, това не е история за некадърност и неглижиране от страна на медиците.

Вижте какво написа Симона Иванова във Facebook:

„Здравейте. Моят пост ще е позитивен, благодарствен и показващ добротата.

Историята в началото е много тежка и сериозна. Всичко започва в събота следобед, когато баба ми се почувства изключително зле, с много високо кръвно, с болки и стягане в сърдечната област. Обадихме се на телефон 112, които любезно приеха нашия сигнал и изпратиха медицински екип с д-р Плачкова. Линейната пристигна изключително бързо, а д-р Плачкова не подцени ситуацията и заедно с медицинската сестра направиха всичко необходимо, за да преценят състоянието.

След направения преглед екипът реши, че баба ми трябва веднага да постъпи в болница. Заради започващия инфаркт тя бе транспортирана до отделението по инвазивна кардиология на МБАЛ "Хаджи Димитър" по най-щадящия и безопасен за нея начин в този момент. Преди да бъде качена в линейната, д-р Плачкова позвъни в отделението и съобщи подробно за състоянието на баба, за резултатите от кардиограмата и стойностите на кръвното, за да може да не се губят ценни минути, а при пристигането веднага да бъде поета от лекарски екип за интензивно лечение.

При пристигането ни пред болница "Хаджи Димитър" ни очакваше лекар, който беше готов да помогне веднага. Веднага беше качена и приета в отделението, веднага беше включена на системи и апарат, веднага бяха назначени нужните изследвания. Екипът от лекари и сестри в събота следобед правилно прецени ситуацията и взеха правилното решение да не извършват спешно коронарография, а да се изчака до понеделник, но всички бяха готови да я направят веднага, ако ситуацията се влоши.

През цялото време получавахме подробна информация за всичко, което се случва и за всичко, което ще се извършва като манипулации. С правилните лекарства, които и бяха назначени, лекарите успяха да задържан положението и в понеделник се направи коронарографията, за да може да се огледат задълбочено артериите, за да са сигурни, че нищо не пропускат. Инвазивното изследване го направи д-р Самра, изключителен специалист и човек. Успя да успокои баба ми, която беше изключително притеснена преди изследването и да си свърши перфектно работата. След като д-р Самра вече имаше ясна представа какво се случва, той назначи необходимите лекарства, благодарение, на които баба ми днес е при нас.

След като премина критичния период баба ми беше преместена в отделението по кардиология на МБАЛ "Хаджи Димитър", където отново срещнахме необходимите грижи и внимание. През целият и престой в болницата нито един човек от екипа не се е държал грубо или да ни е отказал информация.

Скъпи ангели в бяло, от цялото си сърце Ви благодарим за добротата, с която работите.

Благодарим Ви за човешкото отношение. Благодарим Ви за силите, които вдъхвате в близките и в пациента. Благодарим Ви за откритостта, с която говорите с близките. Благодарим Ви за знанията, които притежавате. Благодарим Ви за денонощните усилия, които полагате, за да може човек да живее. Благодарение на Вас баба ми днес е до нас. Можем да я прегърнем, целунем, можем да сме заедно. Благодарение на всички Вас тя успя да прескочи най-страшното. Благодарение на това, че не я оставихте без наблюдение нито за минута, на това, че ограничихте движенията, за да не се влошава състоянието и, тя днес е жива.

Безкрайни благодарности от семейството на един признателен пациент и с пожелание винаги да вършите служебните си задължения със същата отговорност, както досега.“