Скъпотия до шия.

През последните дни цената на оранжерийните домати се е увеличила с 36 стотинки за килограм на едро до 2,91 лв. Доматите от открити площи поскъпват с 15 ст./кг до 2,29 лв./кг. Оранжерийните краставици на борси и тържища вече се продават срещу средно 1,95 лв. за килограм или с 5 стотинки по-скъпо в сравнение с преди седмица, това отчитат от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).

На едро поскъпват още захар, зрял фасул, ориз, леща, брашно, яйца, масло, кисело мляко, пилешко месо, ябълки, банани, картофи, зеле и кромид лук.

Килограм боб колкото 2 кг свински врат

От много години за Павлина Григорова земеделските пазари са мястото, на което тя намира сродни души. Тези, които я познават знаят, че безумно обича земята. Именно на пазарите Григорова се среща с бивши колеги производители на декоративна растителност, зеленчукопроизводители, фермери. Хора - труженици, хора влюбени в земята. Всяка събота в град Левски има пазар, на който тя ходи. Там се събират производители и търговци от цяла Северна България.

Възмутена от рязкото покачване на цените, Павлина Григорова написа гневен пост в личния си Фейскбук акаунт, чрез който пост зове: "ЗА БОГА НЕ КУПУВАЙТЕ!".

Жената не може да приеме цените за нормални. Ето какво пише тя:

"За мен един килограм домат не струва 6,00 лева. Нереално е. Не може килограм картофи да гони 2,50 лева. Лук - зрял да е на цена близо 2,00 за килограм. Слагаш на кантара един чуден бял карфиол и за него ти казват 15,00 лева. Вече съм тотално объркана!

Казват, че в света на модата на 30 години се завъртало всичко и започвало пак. И ако това е така - днес коя година сме?
И щом говорим за "мултаци" мисля, че аромата на тази есен ще бъде сходен с онези минали, в които уж, чакахме " ВРЕМЕТО Е НАШЕ" уж мислехме, че всичко започва от нас. Но уви! Тъжно е. Страшно и безпомощно. Обезверяването е факт, за разлика от онези времена, в които вярвахме, че "УТРЕ ЗАПОЧВА ОТ ДНЕС".

И няма бели лястовици. Няма надежда. А имаше.

Само преди няколко месеца една жена от трибуната заяви, че цените на дървата за огрев са овладени - че виждаш ли, спекулата там е преборена. О, не! Излиза, че хората по селата, където няма "синьо" гориво, където няма термо-помпи, възможността за топла зима е само печката на дръвца, но на каква цена? - 220 лева за един кубичен метър!".

Павлина Григорова е на мнение, че вървим към хиперинфлация. "За Бога, вдигнете глави! Осъзнайте се! Вървим с бързи темпове към хиперинфлация. Не купувайте! Бунтувайте се! Не трайте! И не си мислете, че като сведем глава, сабята не ще да ни покоси!", допълва тя.

В коментарите под поста потребителите на Фейсбук пишат, че са отчаяни от факта, че всички стоки поскъпват с толкова бързи темпове, но заплатите и пенсиите - не.

"Отдавна не купувам, няма как да си произведа, а като платя лекарствата и сметките не стигат", гласи коментар на Диана Павлова.

Марулята на сергията - 4 лв. Май марулите сме ние, при това на безценица

Снимка: Павлина Григорова