29-годишният Звезделин Асенов, роден и израснал в пловдивския квартал "Столипиново", вече не иска да живее в собствения си апартамент там. Причината са купищата боклуци, натрупани зад местен магазин за хранителни стоки, в близост до пазара на квартала.

"От 3 години живея в Германия и няма, не искам, да се връщам повече в "Столипиново". Тук имам собствен апартамент, плащам си данъците, но не ми е чисто. Нощем, а и през деня, не мога да си отворя прозорците на жилището от лошата миризма, която идва от боклука", казва младият пловдивчанин. За доказателство той изпраща снимки до "Монитор", като фотосите са направени от неговата тераса и на тях се вижда огромна купчина смет.

"Живея в блока, зад който е боклукът. Снимах от вкъщи. Тук нито може да се живее спокойно, нито да се диша. Искам този боклук да се махне", казва той. По думите му боклукът е от най-малко 10 години на това място, а миризмата, особено в летните жеги, е повече от ужасна.

На въпрос кой е виновен за създалото се напрежение в квартала около огромните незаконни сметища, Звезделин търси отговорност както от община Пловдив, така и от местните хора. От друга страна в гетото няма достатъчно контейнери за боклук, казват още живеещите там.

Над 200 тона боклуци са били почистени от фирма "Чистота" в последните 2 седмици. Часове, след като фирмата изчисти незаконните сметища, те отново се пълнят. Над 60 фиша с по 50 лева глоби са наложени от началото на тази година на фирми, които са отишли в квартала, за да си изхвърлят боклуците.

По думите на местните хора, в квартала идват камиони от други райони на Пловдив и изсипват боклуците си в гетото. "Трябва да бъдат глобявани всички, които изхвърлят боклук в "Столипиново". Ако има контрол, ще има и чистота", обясняват хората от "Столипиново".