Тодор Живков преди Хан Аспарух и след Иван Вазов сигнализира за един колосален проблем - дълбока функционална историческа неграмотност сред българите Това коментира  политологът Любомир Стефанов, преподавател в НБУ.

Според него причината за това е и в образованието.

"Образованието, което държи гърба изправен на национализма, патриотизма и българщината, е онова, което отсъства. Приоритетите ни като че ли напоследък се преподредиха и разбирането ни за йерархичната структура на обществото и кое къде стои като ценности, като взаимоотношения, като посоки, взаимовръзки, сглобяване, много опростиха сложни системи, трупани с години, и се поддадохме на бързите обяснения, на консуматорското обяснение, на политиката", допълни той пред БНР.

Хартии с образа на Тодор Живков хвърлили от хеликоптера, летял над "Градина" ВИДЕО

 Политиците неумело се заиграват с теми като тази за националния празник, изказа мнението си Стефанов. Според него не са създали условия за наратив, който да е разбираем и да не е алтернативен.

От Националния център за парламентарни изследвания излязоха с резултати от проучване на националното самосъзнание. 86,5% от запитаните смятат, че националното самосъзнание може да бъде възпитано. Най-голяма национална гордост предизвикват историята и природата.Най-много избират за национален идеал достигането на стандарта на живот на най-богатите държави в ЕС. Преходът е разочароващ за два пъти повече хора отколкото комунизма. А личностите, допринесли в най-голяма степен за развитието на България, според допитването, са Левски (38,5%), следван от Ботев и Симеон Велики. Тодор Живков е определен за личността с най-голям принос от 6% от запитаните, след него се нареждат ханове, царе, както и всички будители през Възраждането, взети заедно. Бойко Борисов е посочен от 1,2% от хората, като изпреварва Бенковски.

Разкриха извършено ли е нарушение в клипа на Андреа, заснет на гроба на Вазов