От 2020 г. София е станала по-скъп за живеене и работа град. Столицата се е изкачило с 15 места – от 180-о на 165-о, според проучване на глобалната консултантска за разходите за живот. 

Класацията от 209 града измерва сравнителните разходи за повече от 200 артикула, между които жилище, транспорт и храна. Тазгодишната класация показва как Covid-19 е разклатил индекса, докато страните продължават да се борят с икономическите последици от пандемията.

Проучването помага да се определят разходите за чуждестранни пакети за служители по международни задачи, които зависят от фактори като колебания във валутата, инфлация на разходите за стоки и услуги и нестабилност на цените за настаняване.

Ашхабад, столицата на Туркменистан в Централна Азия, е най-скъпият град за живеене тази година.

Най-евтиният град в света е Бишкек, столицата на Киргизстан, следван от Лусака в Замбия и Тбилиси, Грузия, според проучването на Mercer, предава БНР.

Хонконг се изплъзва от челната позиция, докато Бейрут скача с 42 места, за да се превърне в третия най-скъп град в света в резултат на „тежката и обширна икономическа депресия поради ескалацията на няколко кризи - най-голямата финансова криза в страната, Covid-19 и експлозията на пристанището в Бейрут през 2020 г.”, твърди анализът на изследователите.

Повече от половината от 10-те най-скъпи градове през 2021 г. се намират в Азия. В Топ 10 на най-скъпите градове е и Женева - на осма позиция, следвана от Пекин и Берн.