Млада жена от Русе има нужда от кръводарители, които да й вдъхнат надежда за живот. 33-годишната Росица Янчева трябва да претърпи трансплантация на стволови клетки. Която с оглед на здравословното й състояние е животоспасяваща.

Това ще бъде третата подобна интервенция за жената. Но след боледуване от коронавирус нейните показатели започнали да падат рязко, което наложило нуждата от нова трансплантация.

Жената се лекува в София в НСБАЛХЗ - Отделение за трансплантация на хемопоетични стволови клетки. Тя се обръща с  призив за помощ към кръводарителите - "'червените светулки", както ги нарича Росица, защото осветяват пътя на хората и им даряват надежда. Съпричастните и добри  хора, които се отзовават в нужда.

За сега Янчева е получила 8 бележки за дарение, но са необходими още поне 10, а времето е ограничено - те трябва да бъдат събрани до едва две седмици. "Който има възможност, нека дари кръв в Националния център по трансфузионна хематология, гр. София", призовава младата жена.

Вижте цялата история на Росица:

"Здравейте, мили Хора! Казвам се Росица Йосифова Янчева, на 33 години от град Русе. В момента съм в НСБАЛХЗ - Отделение за трансплантация на хемопоетични стволови клетки в гр. София, жк. "Дървеница", улица "Пловдивско поле" 6.

През 2018 г. бях трансплантирана два пъти, през времето се появиха доста усложнения, но някак си успях да се възстановя с помощта на лекарите. След прекаран ковид края на 2021 г. показателите ми започнаха да падат рязко надолу, състоянието ми се усложни и... следва трета трансплантация на стволови клетки. Необходима ми е вашата помощ.

Убедих се, че вие сте човечни, съпричастни и добри хора, които безвъзмездно се отзовават на нуждаещите се. Наричам ви ''червени светулки'', защото осветявате пътя на хората и им дарявате надежда. Нека това добро ви се връща многократно!

Който има възможност, нека дари кръв в Националния център по трансфузионна хематология, гр. София. Досега имам осем бележки от кръводарители, благодарение на близките ми и на Хора, които не познавам, но които са видяли поста ми и са дарили без колебание.
Нужни са поне още 10 до две седмици. Кръвната група е без значение. Ако нямате възможност да донесете бележката до болницата, може да я оставите на регистратурата в кръвния център, аз ще имам грижата да достигнат до мен.
Благодаря ви , ''червени светулки''.

"Моля, кръводарители от София и региона, заявявайте се!", добавя мъжът, споделил призива на Росица в мрежата.