Столичанка сподели за тъжната история на възрастна дама, нуждаеща се от подкрепа. Росица ежедневно е принудена да  проси пред магазин, намиращ се до театър в столицата, за да си купи храна и други продукти.

Роднини в София има, но те също живеят в крайна нищета и няма как да ѝ помогнат. Тъжната ѝ история споделя Преслава Виденова, която не останала безучастна към съдбата на Росица.

Дамата получава пенсия в размер на едва 400 лева, като може да си позволи да плаща до 100 - 150 лева за стаичка, в която да се подслони, за да не спи на пейките.

"Обръщам се тук с молба към всеки, на когото му хрумва вариант за незабавно настаняване, да се свърже с мен, просто защото нямам понятие какви са групите, в които мога да пиша за нейния случай", пише Преслава в една от големите групи на столицата във Facebook, където се надява да открие хора, които да помогнат на съгражданката си.

Виденова споделя и повече за обстоятелствата, принудили Росица да проси, за да живее.

"Инвалид по болест е, регистрацията ѝ е в "Хаджи Димитър", общината я е прогонила от апартамента ѝ там, в момента остава в дом за временно настаняване в "Илинден" (до утре включително), свързвала се е със социалните и е одобрена за еднократна помощ, но няма пари за такси до "Хаджи Димитър", където трябва да си получи помощта, и е трудноподвижна. Примоли ми се да не я настаняваме в дом за възрастни, има документи, вероятно са я изгонили заради бедността/неизплащане на ипотека", твърди  Преслава.

Дали Росица ще срещне добрината, с която откликват често хората? Ще покаже времето. Вижте целия разказ на Преслава Виденова, споделен без намеса:

Тази сутрин разговарях с Росица, ето какво още научих за обстоятелствата ѝ:

Преслава Виденова

"Мили хора,  жената на снимката се казва Росица и е принудена да проси ежедневно пред магазин „Фантастико“ срещу Театър "София", за да успява да си набави продукти от жизнена необходимост.
Днес се заговорихме и ми сподели, че се налага да освободи центъра за временно настаняване, където нощува, на 12-и юни. Обърна се към мен с молба да разпитам познати за стая с наем до 100-150 лв., където да се нанесе, за да не остане да спи на пейките след два дни.
Обръщам се тук с молба към всеки, на когото му хрумва вариант за незабавно настаняване, да се свърже с мен, просто защото нямам понятие какви са групите, в които мога да пиша за нейния случай.
Помолих Росица да я заснема и взех неин контакт, така че да се свържем, ако все пак можем да ѝ помогнем.

Росица не вижда добре, затова трябваше аз да запиша името и номера си на малката ѝ Нокия с бутони. Та не съм сигурна до каква степен отварянето и поддържането на банкова сметка за финансова помощ е достъпен и лесен вариант за жената.

Тази сутрин разговарях с Росица, ето какво още научих за обстоятелствата ѝ:

Получава 400 лв. пенсия, инвалид по болест е, регистрацията ѝ е в "Хаджи Димитър", общината я е прогонила от апартамента ѝ там, в момента остава в дом за временно настаняване в "Илинден" (до утре включително), свързвала се е със социалните и е одобрена за еднократна помощ, но няма пари за такси до "Хаджи Димитър", където трябва да си получи помощта, и е трудноподвижна. Примоли ми се да не я настаняваме в дом за възрастни, има документи, вероятно са я изгонили заради бедността/неизплащане на ипотека. Отхвърли предложението ми за откриване на сметка, защото би ѝ било трудно да се придвижва до банката и въобще да я поддържа – все пак е възрастна и не вижда добре. Има роднини в София, които също живеят в крайна бедност, Росица е ходила до тях, опитвали са и няма как да ѝ помогнат."