Възрастен мъж е зрелищно арестуван във Варна. Причината – не е представил лична карта на служителите на реда. От разпространени във Facebook кадри става ясно, че мъжът свири на музикален инструмент.

„Защото свиря, искат да ми сложат белезници! Не ви ли е срам?,“ пита задържаният човек.

„Няма да ми слагате белезници,“ казва още той, а след това полицаите го повалят на земята и закопчават.

Много граждани се намесиха да питат защо е упражнена такава сила, както и с какво е заслужил – нито е откраднал, нито е извършил каквото и да е престъпление.

И друг път сме писали, че въпреки че изглежда, че няма нищо по-естествено от това всеки от нас свободно да се изразява чрез таланта си - да свири на някакъв инструмент, да пее, танцува или просто да рецитира стихове, когато обаче това се случва на улицата, е невъзможно да съществува без регулация, молби, разрешителни, забрани, ограничения... Даже когато става дума за възрастен човек. Вероятно случаят е такъв. Въпреки това кадрите, споделени в социалната мрежа, будят възмущението и гнева на много хора.

„Престъплението на човека е, че не е представил лична карта. Не знаем защо. Някои ще кажат "Какво толкова, полицаите просто си вършат работата!". И все пак...Такова ли трябва да е отношението към хората на тази възраст, докарани до просешка тояга? Човекът се опитва да запази достойнството си, като вместо да проси, се опитва да припечели нещо, за да оцелее.Това ли е най-големият престъпник в държавата, приоритет на родната полиция?,“ пише възмутена жена.

Разбира се, че трябва да има регулация на уличните изпълнения. Така е по цял свят. Но когато това се случва на фона на огромния брой проблеми на уличната среда в един град, на фона на безброй примери от последните седмици на полицейски чадъри над дрогирани и убиващи на улицата шофьори, действията на пазителите на реда са не само смехотворни, но и будещи възмущение сред хората.

А вие как мислите?

Изгониха 10-годишен певец от улицата. Защото е лесно