30 ст. на месец струва на държавата животът на военните летци, както и на всички останали военнослужещи. Това е цената, която Министерството на отбраната плаща за застраховка "Злополука" на военнослужещите.

А животът им е застрахован за 30 000 лв., като допълнително обезщетение от 3000 лв. се дължи на всяко непълнолетно дете на загиналия военен, отговориха от Министерството на отбраната на запитване от "24 часа".

Оправданието е, че така или иначе при смърт по време на служба се изплащат 12 заплати на семейството на загиналия.

Намериха мястото на разбилия се изтребител! Къде е черната кутия?

Това означава, че за смъртта на 47-годишния майор Валентин Терзиев семейството му ще получи общо 33 хил. лв. плюс обезщетение от 12 заплати. За сравнение при пенсиониране военните получават по 20 заплати обезщетение.

Застрахователното обезщетение и 12-те заплати обаче може да бъде намалено, ако военният носи някаква вина за смъртта си. Именно заради това колеги на загиналия летец се притесняват, че може да бъде направен опит майор Терзиев да бъде изкаран виновен за катастрофата.

Предупреждение към командирите на пилота отправи преди дни и вдовицата му Димитрина Попова.

В първите дни след смъртта на летеца тя бе изключително сдържана. Впоследствие обаче, след телевизионно интервю на командира на "Граф Игнатиево" ген. Николай Русев, заподозря, че се прави опит Терзиев да бъде изкаран виновен за катастрофата.

"Само не изтъквайте пред обществото (защото то не разбира, ако не му се обясни цялата ситуация), че загубата на този прекрасен човек, а и на един скъп самолет е вследствие само на пилотска грешка, защото един полет не се извършва само от пилота - повечето хора така си мислят. Той е свързан с още много летателни позиции по време на полета, като на каква височина е пусната мишената (в случая прекалено ниско), фактът от прекалената ѝ необичайно бърза скорост, воденето на пилота към целта, което се извършва от друг пост, защото той нищо не вижда в такава обстановка (през нощта и при новолуние), не вижда уредите и разчита на подадената информация отвън.

ЗАЩО допуснахте това да се случи? Само не изтъквайте, че е само пилотска грешка!

При всички тези факти да го снишиш под 1000 метра, за да гони целта, а може би под 500 метра, с тази скорост, в тъмното без уреди, където небе и море са едно и да изтъкнеш, че това е вследствие на 12 часа нальот само на пилота, е прекалено. Няма да допусна да си “измият ръцете” с уменията на Терзиев, защото този човек, дори и с 12 часа за 6 месеца си е свършил работата перфектно, но е воден през цялото време с редица грешки, което е вследствие на липсата на опит на всички тези постове.

С две думи - натресъл си го буквално в морето и после разчиташ на неговите умения да коригира нещо невъзможно, и да казваш, че нещо внезапно се е случило след това. И да, ген. Русев, аз ви казах “Благодаря!” без укор, защото осъзнавам риска, но това не значи, че вече 5 дни в ума и сърцето ми не бушува буря. ЗАЩО допуснахте това да се случи? Не всичко понякога трябва да бъде на всяка цена, за да се покажеш пред някого. В случая визирам генерал да се покаже пред министър и министър да се покаже пред НАТО, а в същото време да нямаш нищо”, написа Попова веднага след интервюто на генерала.

"Погубихте най-достойния, изпълнителен и подготвен кадър на ВВС с неправилни ръководни решения! Но те също са вследствие липса на опит, а и наличие на подсигурен гръб по стълбичката нагоре!", продължи преди дни вдовицата, след като бойни пилоти поискаха да бъдат обявени разговорите между Терзиев и ръководителите на полета му, от които би могла да стане ясна причината за падането на самолета.

Димитрина Попова вече отказа финансова помощ от Община Асеновград. Летци от авиобазата обаче също събират средства за семейството на майор Терзиев.

Асеновград в помощ на семейството на загиналия пилот – майор Терзиев