След няколко часа живот на трите златни арки, инсталирани пред храма "Св. Александър Невски", Столичната община ги премахна. Малко преди да бъдат махнати арките, изчезна и червеният килим под тях. Всичко това - след многобройното им заклеймяване от страна на столичани, които скъсаха от подигравки "творците", измислили украсата, и властимащите, одобрили я.

И тъкмо софиянци си отдъхнаха, друго странно "нещо", появило се пред 133 средно училище "А. С. Пушкин", пак им избоди очите. "Нещото" се оказа дървени пейки, които този път истински възмутиха хората, защото освен неадекватна украсата им се видя и опасна. Социалните мрежи прегряха от коментари и шеги:

 

"Арката не мисля, че беше кой знае каква драма, но този “творчески колектив” измислил това, е за връзване. Не стига, че в София, ако не си гледаш в краката ще се претрепеш, ами и препятствия вече се изграждат с безразборно разхвърляне на трупи. Сред нас има и незрящи хора и трудно подвижни. Добре е, че са от дърво. Да ги събират и да завъртат две прасета на жар по Коледа", написа фотографът Ладислав Цветков. 

Разбира се, и "пейките" нямаха дълъг живот. В един момент се оказаха избутани настрани. Не стана ясно от кого, но има ли и значение?

Ангел Джамбазки и той изригна: "Продължаваме Промяната, Демократична-България и Спаси София наистина са уникални неможачи. Уникални. След като инсталираха някаква никаква “коледна украса” от духове, феи и розови еднорози, които явно са им останали от “прайда”, тропосаха пред катедралния храм някакъв безобразен пластмасов “златен кич” от Алиекспрес, сега изсипаха пред 7мо и 133то на “Шишман” нов делириум тременс от многоъгълни петохойници, които бързо бързо си прибраха. И всичкото това умопомрачително безобразие е платено с нашите пари."

Сценаристката Милена Фучеджиева също възропта:

"Както се казва на чист български ето следващото wtf. Тази декорация има две основни цели - да намали пешеходната зона и да спъва пешеходците. Нито може да се сяда на нея, нито е арт инсталация, обикновен нашенски прогресивен булшит. Сега понеже не са ГЕРБ с по-симплистичните им фалове, фаловете ще са на друго ниво, с претенции. И ще има голяма жал и неразбиране защо хората са така зли и най-вече завистливи, неразбирайки гениалния замисъл на подобни безсмислици, но "ърбън" и "естетично издържани". Yeah right.(...) ИЗМИЙТЕ УЛИЦИТЕ ВМЕСТО ДА СЛАГАТЕ ГЛУПОСТИ ИЗ ГРАДА! Мълчах за бурята, мълчах за портите, писна ми да мълча", написа тя. 

Така че... не случиха столичани на украса, и това си е. Само на украса ли?

Малко по-късно заради широкия отзвук в социалните мрежи от Столична община все пак решиха да дадат някакво обяснение:

"По проекта се предвижда поставяне на градско обзавеждане (пейки) близо до двете училища – 133. СУ „Ал. Пушкин" и 7. СУ „Св. Седмочисленици". Столичната община изиска от строителя да премести елементите от пешеходното пространство.

Дирекция "Контрол на общественото строителство" е започнала проверка и при установяване на нарушения в организацията на работа на изпълнителя ще бъде наложена глоба.

Цялостното изпълнението на проекта има значителна забава на строителните дейности спрямо сроковете по договор. Максималната глоба за забава е 30% от договора, или около 1.6 млн. лв."