Сдружение "За свободна Русия" (България) проведе митинги в София, Бургас и Варна с призив към българските власти да дадат убежище на руския гражданин Александър Стоцки и "всички противници на войната и Путин".

Той е част от активна група на руски опозиционери, които протестират в България, а преди това често е участвал в протести в родината си е работил за кампаниите на опозиционни политици.

Руснак потърси международна закрила у нас, но получи отказ

26-годишният мъж, който напуска Русия само два дни след началото на войната срещу Украйна, получи отказ от Държавната агенция за бежанците (ДАБ) за международна закрила, която беше потвърдена от съда. Решението беше обжалвано и предстои окончателно произнасяне.

През юли ДАБ отказа убежище на Стоцки с мотива, че в Русия за него няма риск, защото там “има ясно изградени демократични институции и действащи граждански организации, контролирани от обществото”. Много международни правозащитни организации обаче постоянно подават сигнали, че тези права на руснаците не се спазват.

"Считаме, че това решение е взето без да се отчитат реалните рискове и дори опасност за здравето и живота на г-н Стоцки, ако той принудително бъде върнат в Руската федерация", казаха от "За свободна Русия" и призоваха за преразглеждане на решението.

През декември обаче Административният съд в София-град потвърди отказа на ДАБ. Според магистратите авторитарният характер на управлението на руския президент Владимир Путин е само "удобен повод" руски опозиционен активист да твърди в България, че може да стане жертва на репресии, ако се върне в родината си.

В решението му се казваше още, че разказът на Стоцки пред българските власти "не е подкрепен с неоспорими, макар и косвени доказателства, подкрепящи твърденията, които конструират бежанската история".

Стоцки обжалва и на 11 април се очаква окончателно решение на Върховния административен съд.

"Молим българските власти да дадат убежище на Александър Стоцки", призоваха хората, които се събраха пред Съдебната палата
В момента всяка протестна дейност, критика на войната, участие в антивоенни акции, дори споделяния и публикуване на информация и факти, които не са одобрени от руските власти, според руското законодателство се приравняват на тежко криминално престъпление, припомнят от "За свободна Русия".

От организацията отбелязват, че наскоро Алексей Горинов, общински депутат от Москва, беше осъден на 7 години затвор, заради това, че е предложи "да се запази минута мълчание за всички жертви на войната в Украйна" и е изразил "съмнения относно целесъобразността на детските празници в неговия избирателен район в момент, когато Украйна е под ударите на руските ракети и бомби и има убити украински деца".

Александър Стоцки напуска Русия поради несъгласието му с руската агресия и страха му в последствие да не бъде призован в армията за участие във военните действия срещу Украйна, пише svobodnaevropa.bg. След обявената от Путин на 21 септември мобилизация на войници за Украйна, майка му намира в пощенската кутия повиквателна.

“Тази нощ, този момент, в който всичко започна, си помислих, че за Русия няма бъдеще. Това беше истинска червена линия и те я преминаха”, каза той пред Свободна Европа през октомври.

Руснак с украинския флаг у нас. Не се примирява с войната, протестира ВИДЕО

Снимка: Веселин Боришев