Персоналът на хижа „Хубавец“, която се намира в гората край Карлово, обяви, че подава молба за напускане на туристическата база. Това става ясно от публикация, споделена в официалната страница на хижата в социалната мрежа Facebook.

Хижата е разположена на 980 метра надморска височина между две реки – Малка и Голяма река. Построена е през 1958 година и за този над половин век е посрещнала хиляди туристи.

Постът им, от който стана ясно, че напускат туристическата база, бе споделен снощи към 20:00 часа и успя да разбуни духовете сред любителите на планината.

„Една приказка е към своя край, друг ще я довършва. Днес чашата преля“, написаха те.

Служителите обявиха, че идния уикенд ще е последният, през който ще посрещат туристи:

„След това все още не мога да кажа какво ще се случва с хижата, ако е необходимо ще изкараме още някакво време на хижата. И макар "нищо да не сме свършили" и "нищо да не става от нас" съм доволен от постигнатото“.

В публикацията се уточнява, че са изключително разочаровани от секретаря на Туристическото дружество и посочват още, че именно в него се е съсредоточила цялата власт след избора на нов Управителен съвет.

„Днес се направи водохващането по възможно най-некадърния начин и възможно най-трудно да е за хижаря, още повече се съсипаха материали, изкарани с къртовски труд“, отбелязват те.

Категорични са, че няма да навредят с нищо на хижата до последния им работен ден. Дори за днес са си поставили задача – да оправят парното, защото пет месеца, по техните думи, са били без електричество и се е налагало да използват бензин.

Публикацията завършва с благодарности:

„Благодаря на всички доброволци, благодаря на всички дарители, благодаря на всички туристи, благодаря на всеки човек допринесъл с нещо за хижата! Без вас тази приказка нямаше да е възможна!“.

В коментарите под публикацията те посочват, че решението им да напуснат туристическата база е категорично:

„Решението е взето и няма връщане назад. Решението е премислено и обмислено достатъчно време. Просто имахме надежда. Напускаме по собствено желание!“.

В началото на юни месец хижата бе поверена на Антон Стефанов.