Поредната опасна детска площадка с компрометирани съоръжения в столицата.

През последните години се изграждат много детски площадки - не само в столицата, но и в цяла България. Площадките, на които да се забавляват децата, се изграждат както от общините, така и от доброволци. Съоръженията за игра и елементите на обзавеждането се конструират така, че да няма опасност от захващане на тялото, части от тялото или на дрехи - това обаче често не се спазва. Също още нещо, което не се спазва - съоръжения за игра и елементите на обзавеждането не трябва да са с остри ръбове и стърчащи части. Ръбовете, краищата, свързващите елементи или стърчащите части, които изпъкват с повече от 8 mm и не са защитени от съседни повърхнини, се заоблят с радиус най-малко 3 mm или се покриват с гума или друг омекотяващ материал. И това са само част от минимални изисквания към безопасността на съоръжения за игра и техните части.

Харесва ли ви тази детска площадка, общинари?

Въпросът за контрола на безопасността на детските площадки все повече стои на дневен ред. Родител алармира за поредната опасна детска площадка в София с компрометирани съоръжения. Николай Бориславов разказва, че отивайки на детската площадка, намираща се в квартал "Света Троица",  детето му се е качило на катерушка с пързалка и изведнъж е пропаднало в отворена дупка на самата конструкция, от която липсват няколко дъски. Бащата е публикувал и снимки - на една от тях си личи, че дори едната дъска е прилежно срязана с трион и стърчат пирони.

"Прилагам снимков материал, в който да видите и да внимавате с невероятните детски съоръжения, които си имаме в китния квартал. Ако има някой запознат, къде и как мога да пусна жалба срещу общината, нека ми пише на лично!", пише Николай Бориславов във Фейсбук.

Служител в Столичен инспекторат коментира публикацията и обяснява, че последно този проблем е оправян през месец Август.

"Вижда се от снимките, че дъските са откъртени и някой ги е изрязал с умисъл даже!", категоричен е Георги Маджев.

Проблемът с опасното съоръжение ще бъде отстранен скоро. Междувременно вижте снимки:

Пишман майстори си оставиха ръцете в "Пишмана" СНИМКИ