Дете едва не загина при ужасяваща катастрофа в столицата. За инцидента научаваме от неправителствената организация "Офлайн Кидс".

От "Офлайн Кидс" написаха на страницата си във Фейсбук, че пътнотранспортното произшествие е станало на 16 март.

В публикацията се посочва, че скъп джип, управляван от жена, не спрял на знак стоп и блъснал моторист. Мотористът, докато падал, ударил колелото на дете, което се е намирало в района на инцидента. В този момент велосипедът ударил детето.

"На 16 март излязох със сина ми да караме колела. Отдавна го планирахме, само двамата, и го очаквахме с нетърпение, а денят беше слънчев, както и настроението ни. Детето е смелчага и обича да експериментира. Опита се да качи един тротоар, но без успех. Оказа се, че 3 минути след това този "провал" спаси живота му. Завивахме наляво в една от най-тихите и спокойни улици. Яни реши да мине през тротоара, но този път слезе от колелото. В същия този миг дама с голям и скъп джип не спира на стоп точно до нас и блъска моторист на пътя с предимство. Последният, докато пада, удря колелото на Яни, а колелото удря детето. Стана за секунди, а шокът беше с нас дни наред. Трудно ми е да ви опиша ужаса на подобна гледка , в която се чудиш дали детето ти ще се изправи", написаха от "Офлайн Кидс".

Джипът бил със смачкан преден капак и отнесен по улицата регистрационен номер, а колелото на детето полетяло и се сгромолясало с огромна сила в близкия канал.

"Мотористът беше добре, само разгневен за щетите по возилото му. Само за справка, мястото на катастрофата беше от другата страна на дървото в дясно", пишат още от неправителстваната организация. Публикувана е и снимка, на която се вижда мястото, на което се е озовало колелото след удара.

Детето се е разминало само с драскотина и уплаха:

"В главата си превъртях десетки сценарии как е можело да се развие действието, ако Яни беше върху колелото, от другата му страна или на пътя на мотора. Но това не е най-важното".

От организацията подчертават, че шофьорката, причинила катастрофата, си е признала, че е използвала мобилния си телефон, докато е шофирала.

"Разминахме се с 320 лв. за ремонт на колелото, вместо тежки травми или погребение, но можеше и да не е така. Тя, стоейки си удобно и безопасно в огромното превозно средство, отдадена на изкушението да види какво ново в дигиталното устройство, неволно е рискувала два живота. А може би и повече, няма как да разберем...

Тази публикация е единствено апел към всички шофьори да оставяме телефоните на заден план, докато сме зад волана. Ако сме откровени, трудно ще намерим нещо толкова спешно, че да рискуваме човешки живот. Истина е, ДИГИТАЛНОТО МОЖЕ ДА ПОЧАКА... Животът - не", добавят от фондацията.