България скърби за легендарния музикант Кирил Маричков, който почина след инцидент на концерт в село Селановци, Врачанско. Негови близки, приятели, познати и колеги изразиха съболезнованията си. Тъгата си споделиха държавници и политици. 

Почина музикантът Кирил Маричков

Екипът на Radio Tangra Mega Rock написа във Facebook, че Маричков е патриархът на българския рок, който е участвал в първата българска рок група - "Бъндараците", преди да основе "Щурците". "Кирчо е починал след инцидент по време на концерт на ФОНДАЦИЯТА. С тях той трябваше да отпразнува 80-ия си рожден ден с голямо шоу в Зала 1 на НДК на 30 октомври. КИРЧО и КОСЬО МАРКОВ основаха радио ТАНГРА през 1992. Ние сме в пълен шок!", допълниха екипът.

„С огромна тъга ви съобщаваме, че ни напусна Кирил Маричков. Екипът на БГ Радио изказва своите най-искрените съболезнования към близките и семейството на Кирил Маричков. Почивай в мир“, написаха екипът на БГ радио в социалната мрежа. 

Орлин Горанов определи музикантът като "диамант, който ни кара да настръхваме всеки път, когато чуем неговия глас, неговата музика; авторитет, личност и абсолютна икона за всички възможни времена." "Ех, друже.... Ще ни липсваш. Нека ти е леко там, сред памуковите облаци. Искрени съболезнования към неговите близки. Мъчно ми е, когато героите ни изоставят! Дълбок поклон“, сподели певецът Орлин Горанов в личния си Facebook профил. 

„С дълбока тъга научих, че Кирил Маричков ни е напуснал преди малко. Благодаря ти за музиката, вдъхновението и големия пример! Почивай в мир, скъпи приятелю!“, каза певицата Мария Илиева. 

"Почивай в мир, приятелю!", написа Лили Иванов, "Поклон пред паметта на големия български музикант, певец и композитор Кирил Маричков! Твоето творчество остава!", допълни тя.

"Огромна загуба за българската рок сцена! Кирил Маричков, легендарният музикант, певец и композитор е починал след инцидент във врачанското село Селановци", написа екипът на Radio Z-Rock в официалния си профил в социалните мрежи.

„В лицето на Кирил Маричков българската сцена изгуби легенда - рокаджия в сърцето си и аристократ по душа. До последния си дъх живя с песента и с любовта на публиката, на която ще липсва. Това написа президентът Румен Радев в официалния си профил във Facebook. Кирил Маричков и "Щурците" допринесоха за модерното звучене на българската музика, която донесе и духа на промяна в цялото ни общество. А като човек вдъхваше надежда, че музиката ни прави по-добри! Светла памет!“, написа президентът Румен Радев в официалния си профил във Facebook. 

„Днес си отиде Кирил Маричков. Отиде си внезапно и ужасно рано. Той беше истински мъж. Беше бунтар и символ по времето на комунизма. Беше вкусът на времето за цяло едно поколение. Живя и ни напусна като истински рицар! До края! Ти си вечен, приятелю!“, посочи лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов. Народният представител от ГЕРБ-СДС Тома Биков написа в Facebook профила си: „Един от най-големите! Бог да го прости!“. 

„Музиката ти ще остане завинаги с нас! Почивай в мир!“, сподели съпредседателят на ПП-ДБ Атанас Атанасов. Кметът на София, Васил Терзиев, също сподели публикация със снимка на легендата. Терзиев написа: „Силните души, които не се огъват пред нищо, не изчезват. Кирил Маричков ни показа какво означава да останеш верен на себе си: „Можете да ме разстроите, но не и да свирите на мен“. Уроците, музиката и думите ти остават. Почивай в мир!“

Премиерът също изрази съболезнованията си за кончината на певеца. "Отиде си легенда на българската рок музика!". С тези думи премиерът Димитър Главчев изказа съболезнования по повод кончината на легендарния музикант Кирил Маричков. "Бунтар и свободен човек, Кирил Маричков спечели сърцата на поколения почитатели. Остава завинаги с нас чрез песните си. Светла му памет!", допълва в поста в социалната мрежа Facebook министър-председателят. 

Под публикации за легендарния музикант, в социалните мрежи хиляди хора споделиха своите съболезнования и думи на подкрепа за неговите близки. Фенове изразиха дълбоката си скръб от загубата на обичания изпълнител.

Екипът на GlasNews поднася най-искрени съболезнования на семейството и приятелите на Кирил Маричков. Дълбок поклон пред паметта му!

Снимка: Биография на Кирил Маричков - "На прага на времето", Книгомания