Над 30 сантиметра е падналият сняг в планинските части на Кюстендилско тази нощ. Над 20 машини почистват пътя за граничния пункт "Гюешево"  и този до местността "Трите буки" в Осоговския балкан.

Още от вчера по обяд на македонския ГКПП "Девебаир" спряха движението на тежкотоварните камиони в двете посоки. Те се отбиват на четвърта лента по трасето на наша територия.

Бяла приказка! Сняг трупа в Пловдив СНИМКИ

"Вчера обявиха, че са спрели пак тировете македонците. При нас е почистено. Продължаваме да опесъчаваме. При ниски температури ще започне замръзване и трябва да се опесъчи, където е останал сняг - да се доизчисти. Над 20 машини се движат едновременно по пътищата", обясни пред БНР управителят на "Пътно поддържане"-Кюстендил инж. Милчо Георгиев.

20 села и махали са без ток частично или цялостно заради аварии от падналия тежък обилен сняг в Смолянска област

Повечето от населените места с електроаварии са в общините Смолян, Баните и Девин. Има скъсани въздушни електропроводи от паднали дървета. Няма голямо населено място в областта без ток, увериха от ЕВН. 

Дружеството е осигурило допълнителни екипи и техника. От рано сутринта се работи по отстраняване на авариите.

В цялата пазарджишка област снеговалежът продължава. В родопската част на региона снежната покривка е достигнала 40 сантиметра. Аварийните екипи реагират на сигнали за паднали дървета. Към момента няма бедстващи хора и селища без ток. В община Сърница снежната покривка е 20 сантиметра.

Каква е обстановката на проходите у нас

"Улиците в община Сърница са почистени, има ток. Републиканският път Велинград-Сърница и той е почистен. По пътя за Медени поляни има паднали дървета и само едното платно на пътя е отворено. Екипи на общината ги отстраняват", обясни градоначалникът.

Сняг вали и в община Пазарджик. От снощи снегопочистващите машини са на терен, каза кметът Петър Кулински.

Камион се обърна на "Тракия" СНИМКА

"Обработени са всички надлези, кръгови движения и мостове. В момента машините са на терен, чистят. За момента нямаме сигнали за проблеми с електричеството, което е добре. Отдавам го на това, че от последния снеговалеж доста окапаха  част от листата на дърветата и вече не се задържа толкова сняг по тях. Съответно не падат клони, които да прекъсват електрическото захранване по жиците. Единственият сигнал за момента е за паднало дърво в местността "Мечето", като аварийните екипи вървят натам, за да го отстранят и пътят да може да бъде отворен", обясни той.

Снимки: Anton Bayraktarov