В "Овча купел" в столицата са пионери в сметосъбирането.

Живущ в райна на "Овча купел" споделя в социалната мрежа Фейсбук, че някой е решил да задигне два кафяви контейнера, които са за биоразградими отпадъци. Ива Веселинова твърди, че крадецът на кофи за смет в едната клетка е изхвърлил боклуците от един от контейнерите на земята.

"Идеята беше да е разделно, чисто и подредено. Да, ама не!", възмущава се Веселинова.

"До кога все така ще я караме, бе хора? Колко трябва да си прост и нахален кривак, да крадеш нещо, което и ти си платил, и ще продължиш да плащаш, бе кривако!", пише още Ива.

Рени Белева отбелязва в коментарите под публикацията, че най-вероятно някой ресторантьор е задигнал контейнерите.

"Кафявите контейнери са задължителни за заведенията. Някой беден ресторантьор го е гепил", гласи коментарът на Белева.

"За поддържането на такова място си трябват хора. Доброволческите компостерни зони в София имат по няколко отговорника, които следят определено място. Случвало ми се е неведнъж да вадя найлонови торби, фасове шишета и други неща от органичните остатъци. Няма как да се очаква просто да се сложат кофите и нещата да започнат да се случват от ден 1. Затова изграждането на общност, човешките ресурси и образованието стоят в основата на всяко нещо. Става бавно и с много постоянство. И на мен не ми харесва да е кочина, но не съм се отказал", коментира Иван Илиев, който вероятно не е разбрал каква е идеята на публикацята. Това наложи Ива Веселинова да му разясни:

"Проблемът не е в това как се изхвърлят отпадъците, а в това, че се крадат кофите. Всеки средно интелигент, за каквито се смятат по-голямата част от българското човечество, може да се справи без да посещава курсове в университет", написа жената.

Празни контейнери за боклуци, а зад тях - сметище СНИМКИ

Снимки: Ива Веселинова