Паленето на отпадъци в пловдивски квартал се превърна в ежедневие. Гуми горят почти всеки ден в Кършияка в небезизвестната „Шекер махала“. Изглежда сякаш това е в рамките на нормалното, тъй като никакви мерки не се взимат и санкционирани няма.

Пожарникарят Янко Янков каза пред GlasNews.bg, че екипите, борещи се с огнени стихии, са се превърнали в заложници.

„Реално ние сме един вид заложници, защото постоянно, като се обадят хора на 112 - някой трябва да отиде и да загаси огъня. Не дай си Боже на някой наистина да му потрябва помощ от нас в този момент,“ сподели той.

И допълни: „Не са само гуми, това е боклук, който жителите на махалата хвърлят постоянно там. Това е ежедневие. Всеки ден. Случва по два три пъти на ден.“

На въпрос дали според него има начин това да се спре, Янков отговори:

„Единственият начин е общини, институции, кметове по някакъв начин да се заемат и да решат въпроса кардинално. В 21-ви век в центъра на града почти - да си изхвърля всеки боклука и да го палят! При един по-силен вятър от север на юг целият пушек и миризми влизат в града. Най-вече в Кършияка.“

По думите на пожарникаря фирмите, отговорни за почистването на града, посещават и разчистват въпросното място.

„Полагат усилия, но сутринта до 10 часа като изчистят, до 14 часа отново е същото. Боклукът се генерира целодневно, да не кажа 24 часа,“ коментира Янков.

Каква е целта на горенето?

„Много често палят кабелите, за да изгори обвивката им и да съберат „бакъра“, така да се каже и да го върнат на белканто. Лошото, е, че там минават малки деца и е опасно. Те са първите, които дишат миризмите, докато си играят в района, на метри от това сметище,“ каза още пожарникарят.

Той е силно загрижен тези действия да бъдат прекратени. Пожарникарите вече са обезверени, чувстват се унизени, че трудът им се ползва за нещо, което рестриктивните органи не успяват да озаптят. Както Янко Янков, така и ние от GlasNews.bg апелираме отговорните институции да стартират разрешаването на проблема. Проблем, който буквално трови живота на кършиякалии. 

Ето кадри от днешния, пореден, пожар в Шекер махала, който ще бъде загасен, през това време пловдивчани ще подишат отрова до... следващия път. Най-вероятно още утре:

Пожар на незаконно сметище в Шекер махала обгази Пловдив