Пореден сигнал за нередности, свързани с погребална агенция, достигна до медията ни. Мъж от Варна сподели през какво е трябвало да премине семейството му, след като майката на съпругата му е починала.

Загубата на близък човек е съпроводена с много болка и мъка. Именно в тези моменти хората имат нужда от съпричастност и разбиране. Но с една добре позната схема се е наложило да се сблъскат Григор Колев и семейството му. След като тъща му издъхва, е необходимо да се организира погребение чрез траурна агенция. Мъжът се свързва с една от тях в морската ни столица, а след това установява, че те вече разполагат с данните на починалата, преди да са издадени документите за смърт. Това е озадачило мъжа. Той сподели пред GlasNews.bg, че впоследствие са напечатани некролози, преди да се съгласи да плати на фирмата.

В крайна сметка друга фирма ще организира всичко необходимо за погребението, но как се стига до там?

Вижте цялата история на Григор и въпросите, които го озадачиха:

"Ще започна отначало с уговорката, че е моята дума срещу тази на Обреди ЕООД и няма нито един написан документ. Тъща ми почина в университетска болница Св. „Марина“, Варна. Ние разбрахме в неделя около 15 часа на 23.07.2023. От болницата ни обясниха да отидем в понеделник в 10:00 за разпознаване и за изваждане на документи. Както повечето хора в подобна ситуация, нито аз, нито жена ми знаем какво да правим и първосигнално звъним на погребална агенция. Идват две момчета, които в интерес на истината се държаха много любезно и нямам никакви забележки към тях.

Та идват момчетата и ти казват ще струва 1800 лева, дайте капаро 1000 лева. И ние платихме. То и в подобен момент, човек трудно мисли. В понеделник в болницата ни замотаха с документите и реших да отида до Обреди ЕООД да попитам каква е там цената, основната идея беше, ако там е 1000 лева, а в другата агенция 1800, да си взема капарото и Обреди ЕООД да направят погребението. И се получава следната ситуация: аз съм в Обреди, а жена ми в болницата. Съобщение за смърт няма, няма разпознаване, няма заповед за освобождаване от аутопсия и няма разрешение за пренасяне на тяло. С две думи жената още се води жива, докато аз говоря с Обреди.

Та стоя си кротко в офиса на фирмата и спокойно изчаквам да обслужат една жена, която искаше почистване на гроб, в който има урна, като силно държеше урната да остане цяла. В продължение на час й обясниха, че със сигурност ще я счупят, защото лопата не можела да внимава. После изслушах 5 телефонни разговора, в които един човек искаше да погребе снаха си в гроба на баща си. Тук съжалявам, че не записах реакциите и как жената на гишето казва, цитирам: „1700 и ще я погребем в събота, но ако дадете още 1000 лева, ще стане в сряда." Затваря телефона и се провиква „шефе, тоя го навих да извади още 1000 лева". Обаче излиза проблем - човекът иска да погребе снаха и нямат права роднинска връзка, за което се иска разрешение от всички наследници по права линия. И ситуацията е патова, нотариусът звъни на Обреди и от Обреди му диктуват какво да пише. Аз кротко седя и чакам да ми дойде реда и вече съм отвратен до безумие. И започва сагата, когато идва моя ред. Водят ме при едни ковчези да си избера и аз казах кой ми харесва, после отиваме да гледаме венци и си харесах един. Накрая сядам пред госпожата и казвам почина Тодорка Маринова Георгиева, но няма документи, защото в болницата се замотаха. Жена ми е там и чака, но за момента нямам нито един документ.

Искам да я погреба в гроба на майка ѝ и баща ѝ. Гробът е в едикой си и диктувам чинно парцел, алея, ред, гроб. Искам да знам колко ще струва погребението. Това е всичко, което казах, и нито съм показвал какъвто и да е документ или подписвал каквото и да е. За по-малко от 10 минути фирмата извади цялата информация за Тодорка, включително ЕКН, и то не на компютър. Извадиха я на картон от папка. Като се има впредвид, че аз давам моминско име, а на тяхната папка жената е Дикиджиева, което е името й преди да се разведе.

Тодорка не е родена във Варна и цял живот е живяла в Айтос и започвам да си задавам въпроси: 1. Как от 7 милиона българи откриха картона на Тодорка за 10 минути? 2. Как намериха ЕГН и име? 3. При условие, че няма съобщение за смърт от болницата от къде знаеха, че Тодорка е починала наистина. 4. Кой каза на Обреди за настъпила смърт, преди да има разпознаване и каза ли им някой преди ние да разберем? Та описват какво искам и ми насрочват дата за погребение. След като описват и насрочват дата, ми сервират сума 1700. Аз станах и си тръгнах.

Сагата не приключва. Отиваме на разпознаваме и докато чакаме болницата да си свърши работата и да извади документите, решихме, че за разлика от 100 лева не си струва да се разправяме с другата агенция, а и Обреди се държаха гадно. Та така и така вече сме платили, погребението няма да го правят Обреди, а друга фирма. Е да, ама не, оказа се, че вече имам сключен договор за погребение с Обреди, без да съм подписал какъвто и да е документ. Те вече напечатали некролозите. Звънят ми от Обреди в 16 часа да им нося пари. Обясних им, че не те ще правят погребението, а друга фирма. При което жената ми казва: Значи ще ви анулирам всичко. И идва вторник. Отива агенцията, която ще прави погребение и къде отива - в Обреди ЕООД за определяне на дата и час за погребение. От Обреди заявяват, че има сключен договор за тази жена и даже вече са наложили такса за почистване на стар гроб. И отказват да определят дата.

Не е ли това монопол и злоупотреба с годсподстващо положение? Ние се оправихме след тежки разправии и след заплащане на един куп такси, но само на мен ли ми изглежда грешно. Нямаме ли агенция за борба с монопола и за какво точно им плащаме на тези хора? Нека обобщя моите въпроси: 1. Кой лекар дава информация на Обреди ЕООД за настъпила смърт? 2. Как лекар дава информация за смърт без разпознаване? (Ами ако не е тя, какво правим) 3. Как Обреди имат достъп до лична информация и на какво основание тя им е предоставена? 4. Как Обреди сключват договор без едната от страните да е съгласна? (това е малко като мобилен оператор да ви направи договор с такса 1000 лева без да сте се подписали, на основание: питали сте къде е тоалетната) 5. Отказ за насрочване на дата за погребение от страна на Обреди не е ли монополно положение? 6. Защо в болницата задължително искат да се чуят по телефона с агенцията и откъде знаят малкото име на собственика на фирмата, която сте наели? 7. Защо се наложи да платим такса за почистване на гроб на Обреди, без да сме поискали такова? 8. Защо таксата е наложена преди съобщение за смърт? И най-важния въпрос е дали е морално и редно подобно нещо?"

Екипът ни е готов да представи и позицията на ответните страни.

Припомнете си и случая от град Шумен:

Лекари и траурни агенции с доходоносен бизнес – погребение срещу комисиона