Джипове нарушители продължават да превозват туристи в Рила, въпреки забраната.

От Регионалната дирекция по горите в Кюстендил обясниха, че нямат ресурс и не могат да изпращат постоянно свои екипи, които да охраняват подстъпите към рилските езера.

Това обаче улеснява шофьорите на джипове да се качват в планината и да нарушават забраната за движение на моторни превозни средства в горите на Рила.

Тази сутрин джиповете отново са на паркинга на началната станция на лифта. Съвсем спокойно шофьорите продължават да предлагат транспортни услуги на туристи. Охрана няма. Няма го и предвиденият преди сезона постоянен полицейски патрул, както и служители на Регионалната дирекция по горите.

"При нас имаме много малък ресурс, може да отделяме по една-две групи в рамките на два-три пъти в месеца да оказваме съдействие. Оптималният вариант за контрол и според мен, за да има ефективност е държавните структури, заинтересованите да се разработи вариант, при който да има постоянно присъствие там в рамките на пика на туристическия сезон", обяви пред Bulgaria ON AIR директорът на РДГ Кюстендил Здравчо Тодоров. 

Междувременно туристи продължават да срещат джипове в гората, а от институциите обясняват, че е много трудно да затворят всички подходи към планината.

"Аз не познавам всеки един път в тези 240 хиляди хектара горска територия, но специално за там, мисля, че не са много пътищата, защото мястото е много стръмно и с голям наклон и там не може да има много пътища, ако има – два, три пътища, които да свързват от долната точка, където започва лифта до горната станция, където пък започва територията на НП "Рила"", допълни той.

Според туристите са нужни радикални мерки, за да се опази природата.

"По принцип този район е за малък достъп, не е за масов туризъм и по принцип някои, ако искат да пазят планината, първо трябва да махнат лифта и след това всичко останало. Преди се качвах пеша, сега като има лифт, ако че съм против… Джиповете не са по малко вредни от лифта и от всичко останало и от хората, които лазят тука", заявиха част от тях.

Най-голям наплив на туристи към Рилските езера се очаква да има през август.