Река Въча в района на Кричим пресъхна. За това алармират жители на града, като разказват, че коритото е празно вече повече от 3 дни.

Заради безводието голяма част от рибата в реката е измряла. Местните се притесняват, че сега е размножителният период на пъстървата и това сериозно ще се отрази на популацията.

"Това е геноцид върху река Въча... Виждате балканска пастърва как се мята на сухо. Това е невиждано и нечувано безобразие - да спреш река! Тази река ние, обикновените риболовци, я зарибяваме всяка година с балкански пъстърви, платени с левчета от нашия джоб. ВЕЦ-ът просто врътка кранчето на реката през нощта и почти цялото корито остава сухо", пишат притеснените хора във Facebook.

От Министерството на околната среда и водите съобщиха, че водата в реката намалява, но това било така заради планирани ремонти на един от ВЕЦ-овете.

Според Ани Христова от НЕК основно водите от коритото на реката се използват за водоснабдяване на града. По думите й през нощта се предполага, че нуждата не е в големи количества.

"Освен това, товарът на електросистемата през нощта не е висок и по тази причина операторът не би ползвал тези мощности в случай, че няма консумация", отбеляза още тя пред bTV.

Вчера от риболовен клуб "Балканка" протестираха пред екоминистерството. Вижте бедствието в кадър!