"Докато обикаляхме в планината, попадахме на доста източници на вода, но не мога да кажа с какво се е хранeл 12-годишният Александър. Работи се по много версии, нито една не е изключена." Това обясни Васил Василев от отдел „Издирване“, след като вчера детето бе открито след 8 дни в неизвестност.

„Оптимист съм, че ще разберем какво се е случило. Предстоят анализи и разследване. Имаме образувано дело и се водим по него. Предстои ни много сериозна работа“, посочи Павел Млеканов, директор на Областната полиция в Перник.

„След като получихме сигнала, веднага отидохме на място. Отзоваха се всички налични полицаи. Обградихме периметъра, за който вече знаехме, че детето е там. Стотици хора вече се бяха събрали там. Бях 4 денонощия плътно и видях какво правят всички тези хора за издирването на детето“, обясни Павел Млеканов и допълни, че са използвани и ловци в акциите.

Състоянието на Сашко е стабилно, прекарал е спокойно нощта

„Версиите, по които се работи, не са малко. Детето е намерено от доброволци, но искам да благодаря на Планинската спасителна служба“, каза той пред bTV.

Директорът на Областната полиция в Перник обясни, че планината започва от последните къщи на Перник, а теренът е много труден - с пресечени местности, долини и храсталаци.

„Ние заехме, че детето е хиперактивно и може да се движи на доста бързо спрямо възрастта и физическото си състояние. Има различни действия, които биха предприели различните деца с аутизъм – едни биха се скрили, други биха бягали. Едни търсят височини, други биха слезли към къщите. Това затрудни търсенето“, коментира Млеканов.

Добра новина! Намериха изчезналия Александър от Перник

„Всяко едно дете с аутизъм има различно поведение, много е специфично. Обстойно анализирахме различните форми, за да преценим какво може да направи Сашко и къде може да отиде“, обясни Васил Василев.