В знак на протест срещу вноса, който срина изкупните цени на българските краставици, фермер от пазарджишко изкорени оранжериите си и реши да нахрани с краставиците животните.
„Вместо българският да яде хубавите ми краставици и да стоят свежи на трапезата му, сега ще ги ядат кравите, от които после ще ядем зелено френско сирене”, каза земеделският производител Иван Кабуров.
Той е от село Мало Конаре и унищожава преждевременно насажденията си от краставици, тъй като вече не е рентабилно да ги обгрижва. Със семейството му отглеждат 8 декара оранжерии. На ден успяват да пласират едва по 20% от продукцията, тъй като пазарът в момента е залят от вносна стока. Пресмятат, че по-скъпо им излиза да ги сортират и пакетират, отколкото да ги продадат. Цената на килограм на българска краставица се е сринала под 60 стотинки на борсата, а търсенето е слабо.
„Поне най-малко 40-50 стотинки сме на загуба след като приберем, пакетираме и платим надниците на работниците, които прибират и извършват тази манипулация. Категорично решихме, че трябва да унищожим краставиците”, отчита земеделецът пред Нова.
„Това не е комикс. Това е тъжната картина на земеделския производител. Поставени сме на ръба на оцеляването”, коментира Десислава Кбурова.
Разликата между родното и чуждо зеленчукопроизводство е в свежестта и в качеството. Българските стигат до потребителя за часове, а вносните престояват седмици. По думитe на Кабуров има нерегламентиран внос, който се осъществява от няколко групи, близо до границата с Гърция.
Проверка установи, че в момента разликата в цената от производителя до крайния потребител е между два и три пъти по-висока. На пазарите в големите градове у нас цените на красавиците варират от 1.40 до 3 лева за килограм.
„Има вносна краставица от Гърция и Турция, но не мога да кажа на каква цена е точно. Аз не прекупувам чужда стока. Хубавата българска стока на борсата е 1 лев , а гръцката е по-евтина”, каза търговецът Димитър Димитров.
А производителите като Иван възлагат огромни надежди на вече предложения за обсъждане проект за Закон за управлението на агрохранителната верига, тъй като едно от условията е поне 50% от земеделските продукти в големите търговски вериги да са български.
„Ако проектът не бъде одобрен, другата година 40 % от зеленчукопроизводителите ще затворят оранжериите”, отчита той.
клюкарката 09:33, 25.06.2025
Преди малко по медията ти даваха семейството от шест души.Те работят ли?Защото по другите държави фермерите и цялото семейство работи.Ако не успява тогава наема работници.Питам и още :защо вносните краставици са по-евтини от твоите?По света фермерите работят за едната заплата.Предимството им е,че работят за себе си,нямат началник,сутрин не ги буди будилника да отиват на работа в някой завод.Питайте еле четете кой френски фермер живее в палат,има къща на Ривиерата,и кара "Бентли".Да ти напомня,че в ТКЗСто щеше да работиш за 0.35лв.на трудоден!?А днес се чорбаджия!