Разбиха касата с дарения на манастира "Свети Никола – Глигора", който се намира на около 5-6 км от село Карлуково. Това научаваме от публикация на Ники Дачев в социалната мрежа Facebook.

Камера за видеонаблюдение, поставена в скалния манастир, е заснела грозните действия.

Ники Дачев пък е публикувал снимки, на които се виждат лицата на крадците, задигнали даренията.

"Напоследък скалният манастир се посещава от доста хора - всички те ходят по различни поводи. Едни отиват там, за да запалят свещичка за здраве, други, за да разгледат и да се снимат там за спомен... Всички те при желание, пускат в касичката някоя друга стотинка, а това помага за поддръжка на манастира, както и за купуване на църковни свещи", написа мъжът.

Дачев отбелязва, че сумите, които се събират, са символични, но това не пречи на шепа хора да разбиват касичката и да правят бели из манастира.

"С тези откраднати дарения те едва ли ще станат по-богати, но дано някой ден да им се случи да се върнат в този манастир, не за да крадат, а да запалят свещички за здраве, и да си спомнят какви дебили са били предишните пъти", завършва публикацията си той.

Не е известно дали органите на реда са запознати с кражбите от манастира. 

"Нямат срам! Млади хора с бедни души", написа Магдалена Тинкова в коментарите под поста. 

Смята се, че манастирът "Свети Никола - Глигора" възниква към средата на XIII век. Една от местните легенда разказва за монах отшелник, който обитавал малката пещера зад църквата. Приживе той се прославил с добрите си дела, а след смъртта му хората издигнали храм на същото място. Според друга легенда манастирът е построен от болярина Доброслав, в знак на благодарност за изцеляването на децата му.