Само личните лекари, тези в болниците и в COVID секторите ще могат да дават хапчето за лечение на коронавируса. То няма да се предлага в аптечната мрежа. Няма да има и цена за крайния потребител.

"То трябва да се приема от пациенти, които нямат нарушение на бъбречната и чернодробна функция. За тридневен период данните от проучванията показват, че намалява с около 10 пъти смъртността, но трябва пациентите да не се нуждаят от допълнителен кислород", обясни проф. Илко Гетов, който е българският представител в Европейската агенция по лекарства.

Хапчето действа на принципа на терапията за СПИН - на практика спира репликацията на вируса и се очаква да действа за всички варианти на болестта.

Пловдивска болница лекувала тестово пациенти с хапчето на "Пфайзер"

 Медикаментът намалява с 89% риска от тежко протичане на заболяването, влизане в болница и смърт. Това показват наблюденията на началника на COVID отделението в пловдивската общинска болница „Св. Пантелеймон” д-р Атанас Парев, където с хапчето са лекувани около 20 пациенти.

Страничните ефекти са съвсем малко. Обикновено пациентите се оплакват от горчивина в устата, леко главоболие, гастроинтестинални ефекти. Затова се препоръчва да се пият след нахранване.

Специалистът обяснява, че болните приемат медикамента в продължение на 5 дни, а контактните - 10 дни, защото толкова е инкубационният период.

В момента има трима доброволци, които пият от таблетките, и се чувстват много добре. Никой от тях не се е разболял. От лечебното заведение набират още доброволци. За тях лекарството е безплатно.

Лекарството е одобрено от Европейската агенция по лекарствата и вече се продава свободно във Франция и Италия.