Протестиращи търговци в Пловдив блокираха кръстовището на ул. „Брезовско шосе“ с бул. „Северен“. 

Причината за организираното недоволство е фактът, че ремонтите в района удрят сериозно работата на търговските обекти. 

„Писна ни! Наистина ни писна от това да сме без работа, да нямаме клиенти, същевременно да плащаме огромни наеми и сметки, а насреща да не виждаме нищо!”. Това коментираха пловдивчани, излезли да протестират заради продължителния ремонт на Брезовско шосе.

Ремонтът започна още през 2021 година, като участъкът беше затворен до края на 2022 година, припомня TrafficNews. Причината за това станаха откритите археологически находки и липсата на финансови средства, допълнителни пари за фирмата изпълнител и невъзможност за извършване на проучвателни дейности през зимата.

Обектът неколкократно беше замразяван, а сега има удължаване на срока за приключване на дейностите. 

Търговците споделят, че в следствие на забавените строителни дейности, оборите им трайно са намаляли с около 60%. 

„Заради това, че пътищата в района са разкопани, гражданите избягват да минават от тук. Поради тази причина ние работим на загуба като физически магазин и се надяваме само на печалбите от онлайн продажбите, но те не са достатъчни, за да покриваме разходите си”, коментира Яна Йорданова, която е собственик на магазин, намиращ се в търговиите на Брезовско шосе.

След цялостното разкопаване на шосето строителните дейности забуксували и забавянето към днешна дата е повече от 350 дни от крайния срок на изпълнението. Търговците, чийто бизнес е изправен пред фалит, събират протестна подписка, а тази сутрин излязоха и на спонтанен протест. Над 500 са засегнатите обекти.

В строителен капан: Търговци излязоха на протест в Пловдив

Част от протестиращите, които пътуват с градския транспорт също изразиха недоволството си от непрестанното променяне на разписанието и маршрутите на автобусните линии, които превозват гражданите, работещи в обектите в района.

„Буквално вървим с километри, за да стигнем до работа. Няколко пъти променяха маршрутите на линии 15 и 9, а на нас ни вършат работа само те. Последната спирка, на която спират е на два километра от работното ми място”, коментира служител на склад за мебелни стоки.

Румен Лемберов, който е ръководител на проекта в Община Пловдив заяви, че от Археологическия музей са уверили, че строителните дейности ще бъдат възстановени от 1 април 2023 година, като добави, че изработеният преди повече от 10 години проект не е имал археологично обследване.