В 17.33 часа у нас днес настъпва астрономическата пролет. Това е и денят на пролетното равноденствие, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология.

Астрономически пролетта започва с пролетното равноденствие - около 21 март в Северното полукълбо и около 23 септември - в Южното.

Пролетта завършва с лятното слънцестоене - около 21 юни в Северното полукълбо и 21 декември - в Южното полукълбо.

Пролетните месеци в Северното полукълбо са март, април и май, а в Южното - септември, октомври и ноември.

През пролетта дните започват да стават по-дълги от нощта, температурите се повишават, а природата се връща към активен живот.

"Март е най-студеният месец от тази зима. Ако погледнем архивите назад във времето, ще видим, че толкова студени дни през март са рядкост", обяви климатологът Симеон Матев.

"Хората си мислят, че когато дойде месец март трябва да слагаме късите ръкави, това изобщо не е така. Повечето пъти месец март има мразовити периоди", посочи той пред Нова тв.

Очаква се чувствително затопляне с температури до 15 - 20 градуса от следващата седмица, но са възможни студени периоди и през април.

"Не случайно хората са казали, има ли "р" в месеца - можем да очакваме неприятна студена изненада", пошегува се климатологът.