Министерството на външните работи за пореден път обяви, че търси решение на проблема с опашките от автомобили пи границите с Гърция.

На среща, на 22 юни 2021 г., с представител на гръцкото посолство е повдигна въпроса за отваряне на ГКПП "Илинден-Ексохи“ за преминаване на пътници, а не само за товарни МПС, информират от Външно.

На срещата е напомнено, че министър-председателят Стефан Янев по време на срещата си с посланика на Гърция на 14 юни 2021 г. е обърнал внимание, че би било от голяма полза за бизнеса и туризма, ако всички ГКПП между България и Гърция бъдат отворени за преминаващи.

От гръцката страна са заявили, че ще бъдат предприети мерки за улесняване на трафика през ГКПП "Илинден-Ексохи", като до края на юни ще бъдат обявени мерки за облекчаване на трафика през ГКПП "Кулата-Промахон", като там се планира да бъде увеличен броят на проверяващите служители от гръцка страна.

Гърция готви мерки за облекчаване трафика на Кулата. Какви ще са те?

Пропомняме ви, че вчера привечер жители на Гоце Делчев излязоха на протест заради ограниченията за преминаване на леки автомобили през ГКПП "Илинден-Ексохи". В момента оттам могат да минават само тежкотоварни камиони.

Протестиращите призоваха за икономическа блокада и от българска страна, за да се обърне внимание на проблема.

Според тях няма основателна причина за затварянето на пункта от гръцка страна. Те се заканиха да организират протест и на "Кулата".

Окупират днес "Илинден-Ексохи": Отворете границата за туристите!