Дърветата поддържат градския въздух свеж и чист, а изсичането им не води до нищо добро.

Столичанка алармира за отсечени напълно здрави дръвчета в жилищния район "Оборище". Жената твърди, че в тях не е имало хралупи, корените им не са надигали тротоара, но все пак са били изсечени. 

"По дънерите им се вижда, че са здрави", написа Алис Димишева в социалната мрежа.

Алис Димишева се е свързала с представител на Общината, който я пренасочил към еколозите - те съобщили на жената, че ще направят проверка по случая.

"Но дори и да направят, ще установят нещо, което вече е видно: две здрави дървета са отсечени", отбелязва Алис.

Димишева се закани да направи жива верига, ако неконтролируемото изсичане на здрави дървета продължи.

"За жалост разбрах, след като дърветата бяха вече отсечени, но ако продължат, съм готова да правя и жива верига", добави тя.

Тя твърди, че живущите в квартала многократно са ставали свидетели на безсмислена сеч.

"Ако някой има идея какво още може да се направи, преди да са си отишли още дървета, нека пише тук или направо да съдейства. Притеснението ми е да не се прехвърлят и на другите здрави дървета в близост до тези", завършва публикацията си Алис.

Жената е споделила и няколко клипа. В един от тях показва дърво, което все още не е изсечено.

"Секат същото като това дърво - здраво, читаво, на никого не пречи. Ето, две дървета. Погледнете какви здрави дънери", казва жената във видеото.

Отрязаха вандалски млади фиданки, кмет издирва свидетели СНИМКА

Важно е да се отбележи, че съгласно Наредбата за изграждане, поддържане и опазване на зелената система, която съществува за всяка община, на територията на конкретната община се забранява отсичане или изкореняване на дълготрайни дървета и храсти, независимо от собствеността им. Изключения са допустими при следните обстоятелства:

  • при наличие на изсъхнали и болни дървета, издънкова и самонастанена растителност, особено в основи на сгради и съоръжения, както и дървета, застрашаващи сигурността на гражданите, безопасността на движението, сградите, съоръженията и инженерната инфраструктура;
  • при реконструкция на съществуващата растителност и озеленени площи, при провеждане на санитарни сечи по утвърдени проекти;
  • при строителството на сгради, съоръжения, пътища и обекти на инженерната инфраструктура при доказана невъзможност за запазването им, след одобряване на инвестиционния проект;
  • при премахване на последици от природни бедствия, производствени аварии, в т.ч. аварийни ремонти на подземни комуникации и инженерни съоръжения.

Хиляди плодчета цапат Пловдив, имат ли място черниците в града? СНИМКИ