Имат ли място плодни дървета из улиците на града? Отговорът на този въпрос вълнува пловдивчани, които смятат, че плодните дървета, замърсяват и създават неудобство на гражданите и туристите в Пловдив. 

Пловдивчаните споделят, че жители на града, както и туристи ходят на пръсти, за да не попаднат случайно на някоя черница, която впоследствие да настъпят и разнесат, пише TrafficNews.bg.

Някои хора пък предпочитат дори да избягват определени маршрути, по които знаят, че ще се сблъскат с въпросните плодни дървета, от които падат черници по земята и заобикалят, за да избегнат неприятни ситуации. 

Майка с дете поиска да седне на заградени места в рейс, последва реакция

Пример за такъв маршрут е изходът от Стария град. Пловдивчани сигнализираха, че точно до подлеза, който се намира на спирката след Тунела в посока Панаира, почти цялото пространство е с опадали плодчета, които хората настъпват и съответно разнасят из града.

Оказва се, че на много места в града се среща същия проблем. Както по по-малки улички, така и на оживени места в Пловдив, можем да срещнем опадали черници по земята, които са вече размазани от някой минувач.

Обърнахме се към ОП „Градини и паркове” с въпрос дали възнамеряват да подменят плодните дървета из улиците на Пловдив, с такива, които са по-подходящи за градска среда.

По повод запитването от общинското предприятие ни отговориха, че няма как да отстранят нито едно дърво без издадена заповед от съответния районен кмет.

Кучешка клетка или резерват? Асеновградчанин се зачуди СНИМКИ

Съгласно член 25, т.16 от общинската наредба за развитие, поддържане и опазване на зелената система, в обществените зелени площи се забранява засаждането и отглеждането на плодна дървесна и храстова растителност и зеленчукови култури. Показаните в снимковия материал черници не са засаждани през последните години.

В града има още хиляди черници и други плодни дървета, садени преди повече от половин век във всички квартали. Към момента те са част от зелената система на града и няма как да бъдат премахнати без основателна причина.

Далеч не всички граждани обаче са недоволни от присъствието на плодните дръвчета в града. Някои с нетърпение чакат пролетта и лятото, за да си берат черници, череши и сливи от уличните дървета. Готови са да понесат леко неудобство в името на шепа полезни плодове. 

Излезе от океана! Хора бяха изненадани от черна мечка на плажа ВИДЕО