Частично бедствено положение обявиха вчера в Берковица, заради десетки наводнени къщи. Причината е проливният дъжд, който се изля в следобедните часове и прелялата река. За щастие няма бедстващи хора.

Около 27 литра на кв. метра дъжд се е излял за изключително кратко време в следобедните часове вчера. Река Раковица е излязла от коритото си. По пътя си е повлякла много боклуци, има отнесени и автомобили. Десетки къщи са с наводнени приземни етажи. Хората са останали по домовете си, но са били много притеснени. Инфраструктурата в целия квартал "Раковица" е разрушена.

Преля река Раковска! Евакуираха хора, водите влачиха бус ВИДЕО

"Към тази сутрин няма бедстващи хора. Три екипа на пожарната работиха снощи на място. Имаме помощта на областната управа, на пожарната и полицията в Берковица и на АПИ. Трябва да започнем да разчистваме всички дървета и боклуци, донесени от реката и да мине комисия, която да направи оценка на щетите, за да можем да кандидатстваме към междуведомствената комисия. Между 17 и 20 къщи бяха наводнени снощи", заяви Димитранка Каменова - кмет на Община Берковица, предаде БНТ.

Първи СНИМКИ показват щетите след бедствието в Берковица

Жители разказаха в ефира на Нова, че къщите им са пълни с тиня и боклуци. По думите им над квартала има незаконно сметище, което се ползва от общината. Съмненията им са, че наводнението е станало заради него.