От години живеещите в Етрополе се оплакват от мръсната вода, която тече от чешмите им. Тиня, пясък и мътилка излиза от тръбите. Причината – липса на пречиствателна станция.

Според Йордан Гаврилов заради този проблем бойлерите на местните хора издържат по 1-2 години.

"Като тръгнеш да го оттичаш вътре има две кофи кал, не е нормално. Представете си, ако ползвате тази вода да я пиете, да готвите с нея, какво ще се случи с вашия организъм?", риторично пита мъжът пред bTV.

"Аз съм тук от 2004 г. и винаги го е имало този проблем. Появява се или при проливни дъждове, когато има дълъг период когато вали, или при всяка авария", добавя Теодор Тодоров.

На този фон през последните години водата в града поскъпва осезаемо, Според местните те плащат три пъти повече. Според ВиК-Етрополе вода е годна за употреба.

"За момента всяка седмица се взимат проби, няма проблеми с химическия състав", настова директорът на дружеството Веселка Борисова.

При независима проверка обаче кметът на Етрополе Димитър Димитров установява друго. Той извикал независима лаборатория, която да вземе проба от три водоизточника в околността.

"Показват, че има отклонения и на химическия състав, леки отклонения, сега дали са леки или не – нека да го кажат компетентните лица", настоява той.

Въпреки уверенията на ВиК, гражданите имат притеснения да използват водата. По думите им преди години от тръбите са излизали жаби.

Градът се нуждае от пречиствателна станция, но кой трябва да плати за нея не е ясно, а за хората от Етрополе е без значение кой ще реши проблема им. Важното е от чешмите им да тече вода, а не кал.