На около километър-два от Долно Дряново, на юг от пътя Гоце Делчев - Доспат се извисяват каменните “мъже” на Родопите.

Огромна табела указва на туристите, че от там започва сакралната територия на тракийското светилище мегалит “Градище”.

То става изключително популярно преди 12 години. Тогава комплексът е забелязан от проф. Тодор Бояджиев, по време на едно от пътуванията му в Родопите. Той става кръстник и на две от скалните образувания - Владетел и Тангра.

Една от най-внушителните забележителности в комплекса е огромна скала, наподобяваща човешка глава. Именно нея проф. Бояджиев нарича Владетел. Освен владетеля, там могат да се открият каменни птици, змия, костенурка, гъби и други.

Според учени - светилището е на 7000 години, което го прави по-старо от Перперикон. Там са открити cлeди oт пeщи зa жepтвoпpинoшeния, ĸaĸтo и ĸpъгли дyпĸи, cъвъpшeнo oфopмeни ĸaтo cъзвeздия въpxy cĸaлитe. Гигaнтcĸитe фигypи нa чoвeшĸи глaви и ĸyлтoви живoтни cъщo дoĸaзвaт тoвa.

Специалистите смятат, че там е имало тракийски храм. Основание им дава фактът, че в “Градище” са открити останки от глинени олтари, каменни заграждения и депа за съхранение на дарове в скални ниши и цепнатини.

Там са намерени и останки от древни керамични съдове. На “Градище” траките са извършвали традиционните си винени ритуали и възлияния. Скалите са подравнени, а около тях са изградени улеи и шарапани.

Извършвали са се и ритуали за здраве.