Мъж алармира в мрежата за проблем, свързан със замърсяването на въздуха.

Ефрем Радев твърди, че в столичния квартал "Гео Милев" ежедневно спират товарни автомобили, за да зареждат магазин за хранителни стоки и за времето на престоя си, който е около 15-40 минути, шофьорите не гасят двигателя на превозните средства. Радев споделя още, че водачите на камионите не реагирали, когато им се направи забележка.

"Въздухът на тази улица и без това нарушение е значително замърсен", пише Ефрем, който се обръща както към Столична община, така и към КАТ - с надеждата те да се погрижат за спазването на наредбите и закона.

Факт е, че замърсяването на въздуха и прекомерният шум увреждат нашето здраве и околната среда, в която живеем. Замърсяването на въздуха се дължи предимно на промишлеността, транспорта, производството на енергия и селското стопанство. Друг факт, с който всички сме запознати се отнася до стандартите за качество на въздуха - те често не се изпълняват, особено в градските райони, които могат да бъдат определени като критични точки с най-голямо замърсяване на въздуха.

Мръсният въздух е животозастрашаващ - съкращава живота с над две години

Публикацията на Радев предизвика дискусия в мрежата.

Елица Маркова се пита - ако се загаси двигателят, дали въздухът ще е малко по-чист. Ето какво пише още тя: "И още нещо - кой трябва да зарежда магазините, от които консуматорът сте вие (в това число и аз)? Бъдете над нещата!". Деница Игнатова пък отговори на Елица, че няма как в такъв случай да "бъдем над нещата", както призовава самата тя. "Магазинът би трябвало да има заден вход (склад), където да се разтоварва и получава стока. "Гео Милев" не е толкова широка улица и един толкова голям камион обърква цялото движение. На гърба на магазина има глуха уличка и рампа към склада на магазина - редно е да използват тях", пише Деница.

Велислава споделя, че неведнъж е подавала сигнали за подобен проблем, но без резултат.

"Ако знаете какво се случва пред СБА в "Изток". Затварят улицата със щайга, за да си разтварят. Тротоарът е зает от стока часове. След множество сигнали до кмета, снимки и видео материали, получавам все един и същ отговор "Не са констатирани нарушения", коментира Велислава.

"Не знам дали хладилните камиони са задължени да гасят двигателя, но ме изумява колко много хора са "над нещата" и приемат за нормално всичко, което се прави от много време и/или на много други места, без значение официалните правила", гласи коментар на Александър Симов.

А какви са Вашите коментари по темата?

Снимка: Ефрем Радев