"Отпред, отпред на каручката е седнала, седнала внучката и вози я, вози я Марето - на дядо, на дядо магарето.", това е фраза от много популярна детска песен, действително обаче конче с каруца бе забелязано да се движи по тротар в София.

От споделени кадри в социалните мрежи ставаме свидетели на нагло поведение на каруцар, който най-безцеремонно е впрегнал коня си, а животното пердаши с копитата из софийските улици. Превозното средство с животинска тяга се разминавало с жителите на София по тротоарите на ул. Тодор Каблешков и създавало реална опасност от инциденти, споделят потребители в социалната мрежа Фейсбук.

"Това вече е върха - каруцата се движи по тротоара на Каблешков! Дори по тротоарите не е безопасно!", споделя Рени, която е публикувала снимките и е тагнала Фейсбук страницата на Район "Витоша" - Столична община с надеждата те да забележат тази публикация и съответно да вземат мерки.

"Мда.. и все по-зле ще става, но общината няма общо... Както и с тротинетките в насрещното по Пирин... Явно КАТ-София имат по-важни задачи от това да упражняват контрол!", коментира друг потребител въпросната публикация.

Снимки: Рени Братанова/Фейсбук

Междувременно Ви информираме, че от 1 юни 2022 г. се забранява движението на коне с каруци в цяла София. Това решение бе взето на заседанието на общинските съветници. Към момента придвижването с животинска тяга е забранено само в центъра на столицата.

Регламентира се и контролът над нарушителите. Освен превозното средство, временно ще се задържа и конят на нарушителите. Животното ще бъде поемано от "Екоравновесие" до поискване от собственика. За да си го получи обратно обаче нарушителят ще трябва да заплати разходите за отговорно пазене, отглеждане и лечение.

Идеята за създаването на наказателен паркинг за коне в София е от 2010 година. Тогава от общината имаха намерение да поискат официално от МВР част от базата на "Гражданска защита" в село Железница.