Традиционно горещият Дубай ще бъде „по-хладно” място от Пловдив в понеделник. Прогнозата сочи, че в азиатския град температурата ще бъде 40 градуса, докато в Пловдив се очакват 43 градуса на сянка.

Заради екстремните жеги в последните дни в големите градове  пешеходните зони опустяха, а автомобилите по традиционно натоварените пътни артерии бяха в пъти по-малко от обичайното.

Най-високата температура, измервана някога в България, е отчетена именно в Пловдив. Това се е случило на 5 юли 2000 година, а термометрите на сянка са отчели  45 градуса. Дали рекордът ще се подобри, според синоптиците е напълно възможно.

Обявен е червен код за много горещо време - температурите ще са над 40 градуса по Целзий. Възможни са и нови температурни рекорди - това показва картата на НИМХ за 2 август 2021г. Предупреждението е в сила за областите Плевен, Велико Търново, Русе, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Хасково, Стара Загора и Ямбол. В останалата част от България е в сила втора степен - оранжев код - за високи температури.

През нощта ще бъде ясно и тихо. Утре ще е слънчево, след обяд над планините с незначителна купеста облачност. Ще духа до умерен вятър от запад. Горещо с преобладаващи максимални температури между 37° и 43°. 

Над планините ще бъде слънчево, след обяд с незначителна купеста облачност. Ще духа силен западен вятър. Максимална температура на височина 1200 метра около 34°, на 2000 метра - около 26°.

Над Черноморието ще бъде слънчево. След обяд ще духа умерен югоизточен вятър. Максимални температури на въздуха: 31°-35°. Температурата на морската вода е 27°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Таблата на някои автомобили в Пловдив още в неделния ден показаха на сянка 43 градуса.