Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) започва от днес засилени проверки на обекти за производство и търговия с храни, пакетиращи центрове за яйца, складове за търговия на едро с храни, заведения за обществено хранене и търговски обекти за търговия на дребно, пазари и борси, във връзка с предстоящите официални празници (Великден и Гергьовден).
Инспекторите ще следят и производството и търговията на традиционно предлаганите за празниците храни (агнешко месо, козунаци, яйца, включително боядисани яйца, пресни зеленчуци), както и боя за яйца.
Основното, на което ще наблегнат проверяващите, е произхода и правилното съхранение на суровините и храните, за коректното етикетиране и маркировка.
По отношение на предлагането на трупно агнешко месо ще се контролира наличието и цветът на здравната маркировка (син цвят – месото е с произход България, червен цвят – с произход, различен от българския), а също така и дали търговците предоставят на видно място информация за страната на произход на месото.
Инспекторите ще вземат проби и за лабораторно изпитване от яйцата с произход ЕС и трети страни.
Как обаче да разпознаем дали яйцата са пресни?
Тест със звук - отнема 20 секунди
Разклатете яйцето близо до ухото си. От старите яйца се чува звук, който наподобява плискане на вода. Ако не чувате такова нещо - значи разполагате с пресни яйца.
Тест с разтичане - отнема 40 секунди
Счупете яйцето върху равна повърхност. Ако жълтъкът се запази цял и не промени формата си, значи яйцето е прясно. Жълтъкът на старото яйце се разлива.
По време на официалните празнични дни от 30-ти април до 4 май, както и на Гергьовден, ще бъдат осигурени дежурни инспектори, които да осигуряват дейността на контролния орган и да реагират на сигнали на граждани.
БАБХ припомня, че сигнали за нередности приема на горещия си телефон: 0700 122 99 и през онлайн формата на сайта.