Децата от детска градина „Радост“ в Гоце Делчев осиновиха щъркелово семейство в село Баничан. Малчуганите от групите „Котенца“ и „Лъвчета“ ще се грижат за едно от новите гнезда на грациозни птици, които бяха направени тази пролет, обясни за GlasNews.bg председателят на клона на БДЗП – Гоце Делчев Димитър Попов.

Той допълни, че децата вече са събрали и пари за поставяне на платформа на щъркеловото гнездо. Сумата е около 150 лева. Готова е и табелата, която указва, че двойката е осиновена от малчуганите.

В същото време се създава и проблем с недостига на платформи, върху които щъркелите да гнездят.

„Поради ред причини те не достигат. Необходими са нови платформи. Повечето са по проект. Има една резервна, която е в склад на ЧЕЗ. Поставени са 12 платформи през тази година. Те са финансирани от спонсори. Повечето платформи са стари и са поставени преди 20 години. Всяка година старите ръждясват, падат и загиват малки щъркелчета“, обясни Попов.

Той припомни, че на 22 май се отбелязва Денят на биологичното разнообразие, а Белият щъркел е защитен вид.

До този момент в Баничан имаше 12 щъркелови гнезда. През пролетта обаче бяха установени още 7 нови двойки. Шест от тях вече са си направили „домове“.