Това е спирка #47 Тунела Север, навярно най-интензивно посещаваната в Пловдив. Същата, за чийто спиркозаслон, бях дал думата си преди малко повече от месец, че ще бъде преместен, интегриран в контекста на заобикалящата го среда и архитектура и озеленен с растения, чийто вид ще бъде изцяло съобразен с всички климатични особености, така че да бъдат лесни за поддържане и развитие, но и да придават уют и настроение на гражданите, които използват транспорта в Община Пловдив и живеят наоколо.

Местят спирка в Пловдив заради реставрация на сграда в Стария градИзоставената архитектура ще бъде възстановена, а на нейно място предстои изграждането на хотел

Това написа Петър Денчев, управител на хотела зад спирката в Пловдив. Ето какво е направено от него и екипа му:

Изградихме нова подпорна стена, която облепихме с релефен вид декоративен камък, поставихме гранитна “шапка” и обособихме П-образна кашпа с обща квадратура от 15.5 кв.м.

Положихме 1 кубик обогатена почва.

Засадихме: 3 бр. Кипарис Тотем, 2 бр. Кълбовидна Туя, 10 бр. Фестука, 1 бр. Индийски Люляк, 1 бр. Асер, 2 бр. Лимонов Кипарис, 2 бр. декоративен смърч Коника, 4 бр. Туя Даника, 2 бр. Спирея Антони Ватерер, 25 бр. Чемшир, 22 бр. Карекс (различни по вид), 24 бр. Америа (различни по вид) - общо 98 растения

Изградихме система за капково напояване, която да минимизира човешката намеса в грижата за растенията.

Положихме мулч, който да намали вероятността за поява на плевели и даде завършен вид на този зелен кът.

Всички процеси по изместването, изграждането и декорирането бяха изцяло за сметка на инвеститора.

Старата локация, на която бе спиркозаслонът - пространство с обща площ от 145 кв.м., по ЗУТ е със статут на зелена площ от 2000 г. насам (вярвам, че никой от вас никога не го е виждал като зеленина, защото настилката е била винаги тротоарни плочи)

До дни ще входираме ландшафтен проект за озеленяване на това пространство за наша сметка в полза на общината както и възстановяване/изграждане на нова тротоарна настилка (където е обособено да има такава), което ще бъде реализирано след прекратяване на реставрацията и строително монтажните дейности на къщата близнак на Степан Месробович (1846 г.), която припомням е паметник на културата от национално значение.

Отговорността да държиш на думата си е приоритет на хората, които могат, знаят как и правят нещата с грижа не само за себе си, а и за околните, продължава Денчев.

Бих искал да се обърна към хората от нашия град, които в ежедневието си виждат само недостатъците на любимия Пловдив, с молба да забелязват и красивите, стойностни неща, да ги показват и по този начин да бъдат креативен катализатор за всеки един, защото положителния пример е важният пример, той показва как въпреки всичко и въпреки всеки, ако искаш и знаеш как - можеш!

Ние ще продължаваме да правим неща макар и в частния/инвестиционния сектор, с изключително голяма грижа и внимание за града и жителите му, защото сме пловдивчани, защото ПЛОВДИВ е ИСТОРИЯ, ГОРДОСТ и ОБИЧ!