"Нека ви дефинирам какво е да се почувствате немили-недраги в иначе европейска София/България през напредналата 2023 година", с тези думи започва публикация на Наско Караколев в социалната мрежа Facebook.

Младият мъж разказва, че се налага да "евакуира" семейство си от блок 30 в столичния квартал "Младост 1". Причината - агресивно куче на съсед.

Наско Караколев уточнява, че кучето е порода ваймаранер. Обикновено кучетата от тази порода се славят с ловните си качества и силен интелект. Ваймаранерът е много енергично куче и има нужда постоянно да тича. Важно е да отбележим, че то не се препоръчва за отглеждане в апартамент.

Мъжът написа, че съседът им третирал кучето като безстопанствено - пускал го свободно от прага на вратата си до всички площи в квартала.

"Но защо му е на човек да достигне мир и спокойствие, когато има съседи, които се грижат да ти вземат здравето? Въпросният съсед притежава куче от порода Ваймаранер, което с гордост и безрасъдие третира като бестопанствено (каквото по закон се явява след като се пуска свободно)", написа той.

Наско Караколев също отглежда куче, което е оцеляло като по чудо след цели три нападения от съседското куче.

"Кучето ни оцеля като по чудо при цели три нападения от въпросната Ариа, а аз бях гонен два пъти. Предполагам, че тук бихте си помислили, че с нормален разговор между съседи/съграждани/хора всичко би се оправило - но грешите. Това не е просто човек. Това е царят на джунглата. Той е тук от зората на времето и никой новодошъл няма право да му казва нито чрез съвети, нито чрез приказка, нито чрез наредби или община, че нито и чрез полиция какво да прави и какво не. И да, последната стъпка беше полицията, пред която въпросното куче и собственик дори имах късмета да се появят случайно в обичайната си конфигурация от 50 метра един от друг, при което полицията направи точно... ако има дума по-малка от нищо бих я сложил тук", добавя той.

Безнаказаността и липсата на внимание от страна на отговорните институции принуждават Наско, неговата партньорка и бебето им, което е почти два месеца, да напуснат жилището си в "Младост 1".

"И така, поради този нищожен проблем, който дори би бил невъобразим, камо ли неотстраним в една истинска държава - то в нашата, инситуциите, безнаказаността и источнобалканщината ни докарват до такова безсилие, че сме принудени да загърбим всичко и да бягаме като малки мръсни нежелани животинки - каквито останалите нормални и мислещи хора явно сме.

Евакуирам стои зад факта, че всяка от 4-те разходки на кучето ни (като не броим излизанията без нея) представлява изпилени нерви, стрес и бели косми дали отнякъде няма да се зададе въпросната Ариа. Рутината е да стоиш близо до дръжката на асансьора минавайки през 9-тия етаж, за да може да реагираш първи, ако уга-буга реши да се настанява. Ако това не се случи имаш гледане през прозорчето на асансьора при партера (ако е вечер е лесно защото виждаш дали свети лампа във входа или не) и след това - оглеждане пред входната врата последвано от периметъра на входа и блока, докато накрая не се спасиш в Тех Парк - където напоследък 90% от времето не ни гонят, защото казаха, че са 100% dog friendly.

И така. Не, не желая нищо и няма кой да помогне или да стори нещо. Просто споделям, нали трябва да кажа, че съм опитал всичко. Някой да отдава квартира в тих и спокоен район?

Ариа е един от два Ваймаранера на етажа им. Двете са в различни семейства, като другото е мъжко. И двете ги разхождат изцяло отвързани. С другото не сме имали проблеми, но предизвиква страх у нас. Проблемите с Ариа ги дължим на кофти разгонване и може би странен характер. Много хора тук я познават и не съм чул да е нападала хора, твърди се, че е добра. Това, което не е добро, е да развеждаш такова куче безстопанствено, не защото може да ухапе някой, не защото има разпоредби и закони, а от чиста човечност - защото така е редно без някой да ти го е казал, защото някоя баба, някое дете, или някой обикновен човек със страх от куче ще го види и ще припадне, докато ти стоиш забил в земята и дори не знаеш къде е отишло кучето ти. А пък когато то се случи, че нападне друго куче или пък човек и ти не направиш нищо, а се държиш така все едно ти искам пари - е.. тогава нищо, нали сме си в България", заявява в заключение той. 

Снимката е илюстративна.