Поне с 40 лева са скочили цените на някои столични ресторанти за абитуриентските балове тази година, коментират пред "Стандарт" директори - на 119-то СУ Диян Стаматов и на 51-во - Асен Александров.

Някои от училищата са резервирали места за абитуриентите още преди последния локдаун, но въпреки това кувертите сега са по-високи от миналата и по-миналата година, когато са били от 140 до 200 лева за зрелостник.

През 2020-та година някои школа се въздържаха да проведат балове, а онези, които бяха направили резервации, си върнаха парите във вид на ваучери, а учениците си направиха други сбирки, но на по-късен етап.

Пандемията не спира абитуриентите: Масово резервират за баловете

"Бих оправдал ресторантьорите, само ако трябва да работят на половин капацитет и абитуриентите да са в повече от една зала, за да се спазят изискванията", коментира Асен Александров, директор на 51-во СУ.

Засега няма ученици, които са отказали да участват в абитуриентските балове, след като изкараха цяла учебна година вкъщи, допълва директорът на 119-то СУ Диян Стаматов.

Парадоксално е, че след като се разрешиха сбирки за повече от 15 души, семействата масово резервират абитуриентско изпращане с роднини при никакви противоепидемични мерки в малки квартални заведения.

А абитуриентите в страната масово се стягат за бал. Плановете са тържествата да се проведат, след като минат задължителните матури - по български език и литература на 19 май и по предмет по избор на 21 май.

"За 12-класниците балът е най-важното събитие, то е емоционално приключение, за което дълго се подготвят. От матурите се вълнуват родителите", смята Диян Стаматов.

Все още тече и трескавото запазване на часове за пробни прически и грим - както всяка година.

Пандемични балове: Абитуриенти изчакват до последно с рокли, костюми, куверт

Поп фолк гилдията с огромни приходи по баловете. Хонорарите до 8000 лева