Лисиците са често срещани в горите, но вече често могат да бъдат забелязани и в градска среда. 

Животните се превръщат в често срещано явление по улиците на Варна и други големи градове в страната. В социалните мрежи редовно можем да попадем на публикация, която е свързана именно с изненадваща поява на лисица, бродеща из паркове или улици. 

Във варненския квартал "Владиславово" появата на лисица не е изненада, а напротив - жителите на квартала отбелязват, че гледката е обичайна.

"Ужас! Лисица в града", гласи коментар в мрежата, на който Деси Ангелова отговаря така: "Кое точно ви ужасява?!? Гората над "Владисллавово" не е пълна само с гъби и минзухари. Аз съм виждала лисица в Морската градина!".

От организациите за диви животни отбелязват, че няма повод за притеснения при среща с животното, защото лисиците не са опасни за хората и не нападат.

"Щом животинките слязоха от гората, не е на добре. Така съм чувала от старите хора", коментира Милена Илиева, но има обяснение защо все по-често срещаме лисици в градовете, а именно лесният достъп до храна.

Междувременно "гостенката" в квартал "Владиславово" е забелязвана и в ж.к. "Кайсиева градина". "Свикнала е с хората, изобщо не се страхува, не съм сигурна дали е същата", пише в коментарите Тео Веселинова, а Валентин Великов споделя, че лисичката е талисманът на "Владиславово" и допълва: "В един момент може да стане домашна."

Любопитно:

Най-разпространеният вид лисица е червената лисица, която има повече от 50 разпознати подвида. Наименованието червена лисица се ползва твърде рядко. То е прието в повечето европейски страни и е правилно, защото нормалната окраска на лисицата е червена.

Навсякъде в България, макар не много често, се среща и черната форма на окраската. Тези лисици се наричат въглищарки.

Дължината на тялото на лисицата достига до 80 см. Дългата ѝ рунтава опашка осигурява равновесието ѝ при скок. Теглото при възрастните женски рядко надвишава 5,5 кг, а при мъжките – 7 кг.

Лисиците са всеядни животни. Хранят се с гризачи, насекоми, плодове, червеи, мърша, яйца, мишки и други малки животни.

Снимки: Христо Хартинов