Десетки родители на неприети деца в детски градини се събраха на протест пред Столичната община. Те блокираха движението пред сградата на администрацията с искане за оставка на кмета Йорданка Фандъкова и компенсации за неприетите деца без ограничение във възрастта. Искат и бързо завършване на проектите за строителство.

„Причината за протеста са всички неприети деца. Нехайството на столичния кмет и всички около него са причината да не са приети 10 252 деца. Искаме реално решение на проблема – ударно строителство, довършване на всички започнати обекти, компенсации и ваучери за абсолютно всяко неприето дете. Може би и корекция на сумата“, обясни Павлинка Вълчева, участничка в протеста.
Тя има две деца – едно е на 3,2 години, а другото на 10 месеца. По-голямото миналата година е трябвало да бъде прието в първа градинска група, но не е прието. Тази година положението е същото.

"Тук съм, защото Столична община не си е свършила работата и 10 000 деца са извън системата. Моето дете също е в тази група. С протеста показваме, че сме тук, същестуваме. Ние не сме една бройка във вестниците и във Фейсбук. Реални хора сме, с реални проблеми, с реални деца и реални искания", обясни Емилия Тодорова. 

Сред протестиращите слезе и общинския съветник Симеон Колев, който ги покани на покани на разговор. Те го попитаха колко са отчуждените имоти за построяване на детски градини. Той обясни, че в момента в София се строят 16 нови детски градини. От Столичната община обясниха, че заместник-кметът по образованието Мирослав Боршош е ангажиран с промените в наредбата за компенсации.

Коментар по темата направи и кметът на столицата Йорданка Фандъкова. "2007-ма година в детските градини и ясли на София се посещаваха под 34 000 деца, днес те са 44 000, затова говорим и за ускорено строителство и за други възможности, включително и за промяна в начина на компенсации, защото съгласно наредбата много малко деца ще могат да получат тази компенсация", заяви тя.