Дни преди началото на риболовния сезон в река Мочурица изплува мъртва риба. Тя се вижда във водите край селата Палаузово, Воденичане и Маленово край Стралджа.

Сигналът е получен от кметския наместник на село Палаузово Иван Дяков в понеделник. Той информирал ръководството на Община Стралджа за опасността от екокатсатрофа и предупредил всички животновъди да не пускат добитъка си край реката. 

Над 300 животни идват на водопой тук, коментира кметският наместник на селото. Един от потърпевшите  в селото е Росен Русев. „Почти всяка година има поражения по животните, абортират. Аз лично имам кравеферма, преди два дни ми абортира животно. Какво ще е от тук нататък не мога да кажа, защото пият вода, реката минава през пасището. Няма как да ги ограничим”, каза пред Нова Росен Русев – животновъд от с.Палаузово. 

Сигнали за мъртвата риба и потенциалната екокатастрофа веднага  са подадени до всички възможни институции. Инж.Иван Митев – председател на Общинския съвет в Стралджа  очаква тези институции да си свършат качествено работата. „Тук искам да апелирам и Районна прокуратура Ямбол да се самосезира за този случай, защото това наистина е една екокатастрофа”, обясни Митев.

Според местните жители замърсяването на реката тръгва от община Карнобат. „Преди два дни кметът на село Деветак е информирал Басейнова дирекция, че има мъртва риба в реката. Взели са проби от водата и вчера разбрахме,че очакват резултатите”, каза инж.Иван Митев. „Днес от Областна дирекция по безопасност на храните дойдоха, вземаха проби за изследване от мъртвата риба и от там ще очакваме резултатите”, допълни той.

Тази  екокатастрофа  се повтаря от години, а мерки до момента не са взети от отговорните институции. „Искрено се надявам този път причинителят на тази екокатастрофа да си понесе санкцията”, каза инж. Иван Митев.