Математикът проф. Николай Витанов коментира ситуацията с коронавируса в страната и анализира изнесените данни във профила си във Фейсбук. Той предупреди, че COVID картата на България, на база средната заболеваемост от вируса през последните 14 дни,  започва да става жълта.

"Кратка информация за оперативната обстановка за България по отношение на пандемията COVID-19 за 26 юли 2021 г.
Обстановката се развива според очакванията. Преди седмица предупредих, че новата вълна започва полека да се надига.
Неофициално то си беще ясно още седмица преди това. Ето прогнозната карта за 14-дневната заболеваевост. Както виждате, картата беше доминантно зелена, сега почва да жълтее", пише той

  "В жълто са 7 области – София, София област, Перник, Бургас, Варна, Благоевград, Търговище. „ Жълтото показва, че в съответните области просто трябва да сме по-внимателни и да не седим много по места, където има много хора. С това наум и с елементарните предпазни мерки - няма проблем. Тъй, че, който е на почивка, особено по морето - карайте си я спокойно, просто имайте едно наум. Когато по картата се появи оранжево, тогава вече ще трябва да се внимава повече. Оранжево засега няма, няма и да има скоро“, коментира проф. Витанов.

Според математика базовото репродуктивно число за деня е 1.025, като  напоследък стойността му се движи около 1. По думите му това означава, че разтоварването на здравната система е на път да завърши и броят на активните случаи ще започне бавно да нараства.

Това все още не е проблем, не се очаква да бъде проблем и поне през следващите 2 седмици. Хората на първа линия може да си поемат дъх - не се очаква рязко влошаване на ситуацията в следващите 2 седмици“, пише още Витанов.

Данните на математика показват, че индикаторите за смяна на тренда имат ниски стойности. „Този в София е над 20 пъти под критичната стойност, по морето са над 10 пъти под критичната стойност. Това показва, че обстановката остава спокойна, с очертаващо се бавно влошаване, което вън от кабинета ми все още трудно ще се забелязва. Та така, вие знайте, че го има, но не го забелязвайте още. Вършете си работата или си почивайте и ако сте в област в жълта зона, просто спазвайте елементарните мерки и избягвайте събиранията на много хора на едно място“, казва още той.