Изтребител "МиГ" е паднал в морето край Шабла по време на военните учения "Шабла 2021", потвърди пред БНР контраадмирал Кирил Михайлов, командир на Военноморските сили.

Провежда се мащабна спасителна операция по издирването на пилота, в която са включени кораби и вертолети.

Причините за падането на военната машина засега остават неясни - могат да бъдат и от технически характер, тъй като изтребителите, с които разполагаме, са на повече от 30 години, а поддръжката им е трудна.

В учението участват изтребители МиГ 29, щурмови самолети Су-25, хеликоптери от ВВС и ВМС, както и средства за противовъздушна отбрана.

Учението "Шабла 2021" с бойни стрелби започна същинската си част в четвъртък, 8 юни. То включва повече от 2000 военнослужещи от въоръжените сили на Република България и САЩ.

Същевременно се провеждат съвместни бойни стрелби на формирования за ПВО - ЗРВ и авиация с участието на сили и средства от въоръжените сили на Република Сърбия.

От Министерството на отбраната потвърдиха за случая и излязоха със следното съобщение:

"Днес, 09 юни 2021 г., при изпълнение на тренировъчна задача над морската акватория на Република България, самолет МиГ-29 от състава на българските Военновъздушни сили е изгубил радиовръзка и е изчезнал от радарите в 00:45 ч.

Веднага е започнала операция по търсене и спасяване, която продължава и в момента. В нея участват сили и средства от състава на Военноморските сили, Съвместното командване на специалните операции, Гранична полиция и Военновъздушните сили.

Министърът на отбраната Георги Панайотов пътува към района на инцидента.

Медиите ще бъдат информирани своевременно за хода на издирвателната операция.

Провеждането на тактическото учение с бойни стрелби "Шабла 21" е прекратено.

Засега не е ясно какво е било техническото състояние на самолета и дали той е бил от машините, обновени в Русия".

Премиерът Стефан Янев също пътува към района на инцидента с МиГ-а. Поради тази причина насроченото правителствено заседание се отлага за четвъртък, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет.